Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je jutros da je tekući epidemijski talas u okviru pandemije koronavirusa pri kraju, te da, sezonski gledano, virus polako nestaje.
On je, međutim, upozorio da broj od 157 ljudi novootkrivenih juče među zaraženima opominje da i u narednom periodu postoji potreba za merama socijalnog distanciranja, pranja ruku i svih epidemioloških mera koje je preporučila struka, prenosi Tanjug.
- Važno je da ostanu mere socijalnog distanciranja. Takođe, to važi i za pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava, kao i za korišćenje maski tamo gde je neophodno, rekao je Kon za RTS.
Navodeći da najnoviji podaci o broju i stanju obolelih ohrabruju, Kon kaže da možemo da se obradujemo, ali da još ne smemo da se opustimo.
Rekao je da smo ušli u mirniju fazu epidemije, ali da još postoje čepovi gde virus može brzo da se proširi, kao što su gerontološki centri.
Kada je u pitanju uspostavljanje avio-saobraćaja, on je naznačio da avio-saobraćaj neće ići ni tako brzo ni tako lako.
- Pre nego što se uspostave sva pravila ponašanja u međunarodnom saobraćaju teško će biti uopšte i letova. Nije jasno da li će se mere karantina ili samoizolacije primenjivati ili ne. Ako se budu primenjivale jasno je da praktično ništa od saobraćaja u ovom trenutku nema, napomenuo je Kon.
Što se tiče kafića i restorana, koji od sutra počinju sa radom, Kon je naveo da će postojati tačno obavezujuće preporuke, vrlo konkretne za ugostitelje, kao i za posetioce tih mesta.
- Biće upotreba maski prilikom kretanja, preporučeno je sedenje u baštama. Na dva i po kvadratna metra će biti jedan čovek, a unutra na tri metra. Svako je dužan da to obezbedi, precizirao je doktor Kon.
Prema njegovim rečima, jasno je da će javni gradski saobraćaj biti u početku razređen.
- U Beogradu se planira da ga koriste samo zaposleni, barem u početku. Znači, vrlo kontrolisana upotreba saobraćaja, naveo je on.
Kako je rekao, Srbija će neuporedivo spremnija dočekati drugi talas, ako ga bude uopšte.
- Testiranje koje će se raditi na antitela daće nam odgovor kako da se pripremimo za jesen i zimu, zaključio je Kon.