Dani "Suncokreta" u Pančevu

Autor :  jun 06, 2019

Manifestacija Dani suncokreta u Pančevu biće održana 7. i 8. juna na Trgu slobode (ispred Privredne banke), a odlukom Gradskog veća i ove godine proglašena je gradskom manifestacijom.


Manifestacija promoviše pčelarsku proizvodnju i ukazuje na značaj suncokretove paše, koja je najbolja u banatskom kraju a posredno ukazuje i na važnost očuvanja životne sredine i smanjenje upotrebe pesticida koji ugrožavaju pčele u vreme cvetanja.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za petak, 7. jun u 10 sati na Trgu slobode u Pančevu.

Prema planu biće postavljeno dvadesetak štandova na trgu ispred Privredne banke Pančevo na kojima će svoje proizvode izložiti pčelari i kompanije koje se bave proizvodnjom pčelarske opreme od 10 do 20 sati, ali će biti tu i raznih drugih đakonija od meda. Pored predstavnika pčelarskih organizacija iz Srbije na manifestaciji će biti i predstavnika iz Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Bosne i Hercegovine. 

U pratećem programu manifestacije biće organizovan kulturno-umetnički i zabavni program, Janoš Balint održaće predavanje za pčelare, a biće organizovana i radionica za decu i izložba dečjih radova na temu meda, pčela i košnice.

“Dani suncokreta” su manifestacija koja prvenstveno afirmiše med od suncokreta, jer je suncokret karakterističan za Banat. Suncokretova paša je jedna od ozbiljnijih poslednjih paša u Banatu i Vojvodini i u zavisnosti od vremenskih uslova uglavnom se odvija u junu i početkom jula. Suncokretova paša je izuzetno važna za pčelare, jer pčele uglavnom prezimljavaju na suncokretovom medu.

Manifestacija je u Pančevu po prvi put organizovana 2018. godine, u organizaciji Društva pčelara - podružnica Pančevo uz podršku Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine i Turističke organizacije Pančevo.

Manifestaciju “Dani suncokreta” i ove godine podržala je Turistička organizacija Pančevo jer je ovo ujedno i jedna od većih pčelarskih manifestacija u Južnom Banatu.

Organizator je Društvo pčelara podružnica Pančevo u partnerstvu sa Turističkom organizacijom Pančevo.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30