VUČIĆ: VREME DA BIRAMO IZMEĐU SLATKIH LAŽI I GORKE ISTINE

Autor :  maj 27, 2019

Vreme je da biramo između slatkih laži i gorke istine, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić na početku obraćanja na sednici parlamenta posvećenoj Kosovu i Metohiji.


Vučić je istovremeno rekao da niko ne treba da pomisli da se neće više od drugih boriti za naš narod na KiM i za KiM i to posebno od onih koji istinu znaju, a namerno je prećutkuju.

Predsednik je rekao i da bi raspravu o KiM trebalo početi odgovorom na važno pitanje: "u šta verujemo, u laži ili u istinu - jer, bez toga, nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gde su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti".

Bez toga nećemo znati gde je Kosovo, gde je Metohija, ko njima upravlja, gde smo mi Srbi na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučić.

Bez tog odgovora nema, kaže predsednik, ni odgovora na to mogu li Srbi, koje su zbog KiM protivpravno bombardovali da računaju na međunarodno pravo i pravdu.

-Ko su nam prijatelji i da li imamo pravo da budemo neprijatelji sa onima od kojih u velikoj meri zavisi naša budućnost? Da li smo sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je NJegoš govorio da je samoobmana ubitačna i za ljude i za narode i upitao da li smo u Srbiji svesni toga da ako obmanjujemo sebe ne znači da ćemo sami sebe uspeti i da prevarimo.
-I da nećemo sutra imati onoliko Kosovo u Srbiji tako što ćemo se grčevito držati svojih maštarija. Da ne vredi to što krivimo realnost, selektivno biramo informacije i pokušavamo da to uklopimo u ono što mi želimo..., primetio je Vučić.

Predsednik je naveo da nije slučajno Isidora Sekulić rekla da smo mi narod koji u stvarnost ne veruje i koji stvarnost ne voli.

-Vere i ljubavi za realnost nikada nismo imali. Ne ide to i vreme je da otvoreno izaberemo između slatke laži i gorke istine, istakao je Vučić.Predsednik je rekao da je njegov posao kao predsednika da ljudima saopšti istinu, kakva god bila, nekad gorku i neprijatnu.Vučić je rekao da niko ne treba da pomisli da se neće više od drugih boriti za naš narod na KiM i KiM i to posebno od onih koji istinu znaju, a namerno je prećutkuju, koji bi da ratuju, ali tako da ginu ne njihova, nego tuđa deca.

Vučić je na početku sednice zahvalio svima koji su u skupštinskoj sali i koji, kaže, žele da razgovaraju na odgovoran i ozbiljan način o problemu koji je veliki i težak ne samo za ljude na KiM, već i za sve građane Srbije i srpski narod.

Predsednik je rekao i da je razmišljao da li da govori o tome na koji način su neki pokušavali da ga spreče da uđe u zgradu Skupštine Srbije, ali je dodao da su to slabi pokušaji i nevažni uz ovakvu temu i u ovakvom trenutku za građane.

Istorija i demografija, porazni podaci

Predsednik Aleksandar Vučić ukazao je danas da se duga i viševekovna borba vodila oko KiM, ali i oko Vojvodine i drugih delova Srbije."U nekima smo pobedili, a nekima izgubili", naglasio je Vučić i istakao da poraze nikada nismo hteli da prihvatimo i kada smo ih doživljavali zaredom u kratkom vremenskom periodu.

U pitanju je, kaže, matematika ko je koliko vladao tom teritorijom.Podsetio je da su Rimljani pokoravali Ilire i Dalmate do 395. godine, a da posle vlada Vizantija oko 550 godina.

-U sedmom veku dolaze slovenska i srpska plemena na teritoriju današnjeg KiM, od 960. do 1080. na toj teritoriji su se za prevlast borili Vizantija i različiti srpski vladari. Srpski vladari na KiM od 1800. do 1389. godine. Turci zatim do 1912. godine. Srbija vlada na KiM od 1912. zajedno sa Albancima, koji nisu bili zadovoljni, do 1999. godine. Ovako ili onako, od Kumanovskog sporazuma upravljaju međunarodna zajednica i Albanci i deo međunarodne zajednice koji je bio podrška stvaranju nezavisnog Kosova, rekao je Vučić.

Kako je rekao, demografski podaci u poslednjih 120 godina pokazuju kako se menjao dramatično broj Srba:

Na KiM je 1455. živelo oko 98 odsto Srba, zatim 1871. živelo 32 odsto Albanaca, 64 odsto Srba, zatim dolaze srpsko- turski ratovi i tada najdramatičnije gubimo broj Srba i prvi put 1899. Albanci predstavljaju većinu sa 48 odsto, a Srbi sa 44 odsto.

Došlo je do velikog iseljavanja i velikog i teškog progona Srba, dodao je Vučić i istakao da smo prvi put tada, posle Berlinskog kongresa, imali svoj konzulat u Prištini, pri Otomanskoj imperiji, i postavili prvog konzula Luku Marinkovića 1889.Dodao je da su zatim na toj funkciji bili i Branislav Nušić i Milan Rakić.


Za 30 godina prepolovljen broj Srba na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je upozorio na katastrofalne razmere nacionalne katastrofe kroz koju je naš narod prolazio navodeći da od 1961. godine i demografski gubimo tle pod nogama na Kosovu i Metohiji.

Te godine imamo 27 odsto Srba, već 1971. - 21 odsto, 1981. godine 15 posto Srba, a 1991. samo 11 odsto, što znači da je za 30 godina broj Srba na KiM prepolovljen.Kolike su razmere nacionalne katastrofe pokazuje i broj srpske dece u školama: tako je 1961. srpske dece bilo oko 100.000, 1999. - 59.000, a danas svega 16.000 srpske dece u školama.

Vučić je izneo podatke o poražavajućim demografskim kretanjima.

Danas na Zapadnom Balkanu živi 7,46 miliona Srba, a oko 4 miliona i 70 000 Albanaca, naveo je Vučić dodajući da je u Srbiji negativan prirodni priraštaj, a Albanci imaju pozitivan.Ukoliko se nešto ne promeni, prema proceni UN, 2100. Srba će biti dvostruko manje nego Albanaca.Prema procenama UN iz 2015. Srba će biti 6,23 miliona, dok će Albanaca 2050. biti za 1,92 miliona više, i to 5,99 miliona.2100. biće 9,64 miliona Albanaca, a Srba oko 4,327 miliona.

Vučić je istakao i da bi se ostvario pozitivan priraštaj žene u Srbiji treba da rađaju 3,2 dece, inače ćemo imati malu šansu da govorimo o sopstvenom opstanku. Vučić je rekao i da posle devedesete, ko god došao na vlast, bez obzira kakve namere imao, bio je u teškoj situaciji da nešto sačuva, a tome su, kako je naveo, doprineli brojni problemi kao što su loše odluke komunističkih vlasti o zabrani povratka Srba i Crnogoraca na KiM.

Nismo ulazili u suštinu problema, potcenili moć međunarodne zajednice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je danas, među istorijskim činjenicama koje su doprinele katastrofičnom stanju za opstanak na KiM, i 500 godina koliko smo proveli pod Turcima, kao i to što smo istovremeno doživeli tragične gubitke u ratovima - od balkanskih ratova, preko Prvog i Drugog svetskog rata, i ratova 90-ih godina, do NATO agresije.

- Sve su to bili ogromni udarci demografskoj vitalnosti zemlje od kojih se nikada nismo oporavili, kazao je Vučić.

Napomenuo je da od 1945. godine, osim zabrane povratka Srbima i Crnogorcima na Kosovo imali smo i povećanje ustavnih nadležnosti za Albance.Od 90-ih godina posle decenija ćutanja na progon Srba sa KiM, želeći nacionalnu obnovu, očekivali smo da imamo bolje rezultate, ne ulazeći u suštinu problema sa Albancima, brojeve, ono što je "dete moglo da sabere", a mi se pravili da to ne možemo.Bila je velika greška i to što smo potcenjivali moć međunarodne zajednice.

- Ali, opet, šta god da možemo da im kažemo, trebalo je da bolje računamo, ne zbog njih, već zbog sebe, a ne da vrednost BDP svedemo na 50 odsto od onog što je bilo 91. godine, ukazao je Vučić.

Više nikad neće biti novog pogroma Srba na KiM

Više nikada neće biti novih pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, poručio je danas u parlamentu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Predsednik je nakon toga dobio veliki aplauz.

- Nisu uspeli nikada da oslabe toliko Srbe u pokrajini, niti srpski narod na severu, da ne budemo u stanju i namerno kažem - ne budemo, jer to neće biti samostalni odgovor našeg naroda sa severa, već celokupnog našeg naroda, ako bilo ko bude pokušao da ih fizički ugrozi, na bilo koji način, rekao je Vučić.Pogroma kao iz 2004. više neće biti, poručio je Vučić.

O tome šta je Đinđić pisao Savetu bezbednosti još 2003

Ubijeni premijer Zoran Đinđić je još 2003. godine upozorio Savet bezbednosti UN da Albanci žele nezavisno Kosovo, naveo je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz sadržaja Đinđićevog pisma UN, koji je pronašao zajedno sa saradnicima.Kako je rekao, Đinđić je u pismu predviđao šta će se sve dogoditi na Kosovu i Metohiji i da Albanci žele da stvore nezavisno Kosovo.

- Napisao je i da su sve bile neistine šta su govorili u prethodnom periodu i ukazao je na sve opasnosti", rekao je Vučić i dodao da tada predstavnici Srbije prvi put počinju da mole bar za podelu Kosova:
Tada i prvi put počinje da se govori i da se moli, i to 16 godina ranije kada smo bili u desetostruko povoljnijoj situaciji - naši predstavnici počinju da mole ako ni za šta drugo onda bar da dobijemo podelu što međunarodni predstavnici odbijaju, kaže Vučić.

Vučić je rekao da su mnogi, posle 2000. godine, očekivali da će doći do velikog poštovanja tzv. demokratskih snaga, da je to samo demokratsko pitanje i da Zapad nema druge interese i da će vratiti Kosovo pod kontrolu Srbije.

- Dešavalo se sve suprotno, bili smo iznenađeni svakim potezom protiv nas, morali smo da odustajemo od političkog i pravnog kontinuiteta i dolazili do toga da puštamo osuđene i neosuđene albanske teroriste iz naših zatvora, i to njih stotine. Zatim smo pokušavali da vodimo politiku zamrznutog konflikta iako smo se pravili da ne vidimo da polako ali sigurno klizimo ka nezavisnosti Kosova, rekao je Vučić.

Nisu formirali ZSO, jer im je to dozvolio Zapad

Evropske sile i SAD dozvolile su Prištini da šest godina ne formira Zajednicu srpskih opština, što je bila jedina obaveza Albanaca iz Briselskog sporazuma, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
- Jednu jedinu obavezu koju su imali nisu ispunili zato što im je neko dozvolio da je ne ispune. Zato što su im evropske sile i SAD rekle - vama je dozvoljeno da je ne ispunite", rekao je Vučić na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj KiM.

On je istakao da je prošlo šest godina, a da Albanci još nisu omogućili formiranje ZSO, kao što je prošlo više od 200 dana kako su uveli takse na robu iz centralne Srbije, a da se niko zbog toga "ne sekira".Vučić je rekao i da niko ne reaguje ni na to što su danas ponovo najavili formiranje velike Albanije, a da bi, da se u Srbiji govori o Republici Srpskoj, bilo potpuno drugačije."Da je neko od nas pomenuo Republiku Srpsku, metaforično rečeno bi nas obesili u Briselu", rekao je Vučić.

On je istakao da to nije ni pravedno ni pravično i da pokazuje dvostruke standarde, ali da Beogradu ostaje jedino da razume kako stoje stvari i nastavi da se bori na najbolji mogući način.Predsednik je rekao da su Albanci razumeli da Srbi žele ZSO kako bi veze između Srba na jugu i na severu bile institucionalizovane, odnosno da se povežu četiri opštine sa severa sa šest opština na jugu.

- To je bila naša namera, tražili smo nadzorne funkcije, izvršna ovlašćenja, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da brine o srpskom narodu i o onima građanima koji žele da država Srbija o njima brine, a da nije naročito zainteresovan za to šta se dešava u Kačaniku, Glogovcu, Suvoj Reci...

Tražili smo vreme da sačuvamo zemlju

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je danas da su razgovori Beograda i Prištine veoma važni, jer smo time zaustavili sled gubitaka i povratili ugled Srbije i uspeli da vratimo temu Kosova i Metohije za pregovarački sto.
- Tražili smo vreme da zemlju sačuvamo. Morate da razgovarate, iako nije lepo razgovarati sa Tačijem, a ni njemu sa mnom, ali to radite jer volite svoju zemlju, objasnio je Vučić u obraćanju na sednici Skupštine Srbije o KiM.

Vučić je istakao da je Srbija, u deset puta lošijoj situaciji nego što je bila DOS-ovska vlast, bez vojske i policije, sa formalno proglašenoj nezavisnosti Kosova, pokušala da se vrati u razgovore, da očuva mir i političku stabilnost, jer nemamo više glava za gubljenje i dece za bacanje, što nikada nismo ni imali.

Objasnio je da je Srbija učestvovala u razgovorima sa ciljem da čuvajući političku stabilnost, podižući ekonomiju, time povećavajući šansu da ljudi ostanu u zemlji i poveća mogućnost za odbranu nacionalnih interesa.
Podsetio je da de fakto, kada je došao na mesto ministra odbrane vojsku nismo ni imali, da smo uništavali Strele za 142 dolara po komadu, da smo imali samo jedan avion koji je mogao da poleti, a samo ove godine dobijamo više helikoptera nego što smo kupili u protekle tri decenije.

Istakao je da se Srbija nalazi na putu evropskih integracija i da hoće da pripada tom delu sveta i društva.

- Neko će da kaže ''zašto''? Moramo imati u vidu da 68 odsto naše trgovine obavljamo sa EU, odakle su i najveći investitori. Danas samo nemačke kompanije kod nas zapošljavaju 60.000 ljudi, ukazao je Vučić.
Vučić je rekao da je u proteklih sedam godina razgovora pošlo za rukom da povratimo ugled naše zemlje i vratimo pitanje Kosova na sto.

- Ne sa velikim šansama za nas da ćemo sa sigurnošću nešto da dobijemo, već da možemo da tražimo, da možemo da se za po nešto borimo, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da su donošeni sporazumi o pravosuđu, civilnoj zaštiti i energetici, gde je bilo najvećeg pritiska, i gde se moglo videti svo licemerje međunarodne zajednice.Insistirali su, kako je preneo, na Gazivodama i Valaču, ukazujući da Nemci u prenosnoj mreži gube 32 miliona evra godišnje, što za tu zemlju nije ništa.

- A, to što mi gubimo 52 miliona evra zbog taksi mesečno...šta briga bilo koga, konstatovao je Vučić.

Vučić je kazao da je preko Gazivoda i Valača pokušano da se izvrši pritisak na naš narod u Zubinom Potoku.Naveo je da naš narod na Kosovu plaća struju u visini od 11 odsto, te da su naši gubici 150 miliona godišnje na severu Kosova, ali da se olakšicama borimo za opstanak našeg naroda.

Ubistvo Ivanovića i pokušaj da se ubije ideja o razgraničenju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se ubistvo Olivera Ivanovića poklopilo sa raspisivanjem izbora u Beogradu 2018. godine, kada su neki očekivali smenu aktuelne vlasti, te da su tada pokušali da unište ideju o razgraničenju, kako bi sprečili Srbe da dobiju deo teritorije na KiM.

- Raspisuju se izbori za Beograd, očekuje se promena vlasti i, kada neki očekuju da to bude početak promene vlasti i kraja Vučićevog režima, tog dana u Kosovskoj Mitrovici je ubijen Oliver Ivanović, jedan od lidera Srba sa KiM, politički protivnik Srpske liste, kazao je Vučić.

Kaže da su poslednjih dana bila tri teksta u značajnim zapadnim medijima koji govore kako je baš to ubistvo doprinelo uništavanju ideje o razgraničenju i bilo kakvim srpskim snovima da Srbi ne bi dobili "nešto od teritorije KiM".

Vučić navodi da je zatim usledila žestoka orkestrirana kampanja iz zapadnih centara moći, zajedno sa nekima u domaćoj javnosti, koji im "terciraju", uz ulogu albanskih medija.

- Rade to sa željom i namerom da se potpuno kriminalizuje naš narod na KiM, a posebno Srbi sa severa KiM jer nisu želeli da dozvole upliv kosovskih Albanaca, smatra Vučić.

Vučić kaže da su izmišljali ko je ubio Ivanovića i hapsili čak na osnovu izjava političara sa Savskog venca u Beogradu, koji se predstavljaju kao političari sa Kosova, a sve da bi sever bio laka meta za sve njih, pošto se pokazao "kao veoma tvrd orah".

- I danas je sever KiM lakša meta, što je doprinos Albanaca, zapadnih sila i delom srpske politike, dodao je Vučić.

Kako su tekli pregovori između Beograda i Prištine?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na posebnoj sednici o KiM u Skupštini Srbije podsetio je poslanike i građane Srbije kako su tekli pregovori između Beograda i Prištine.Vučić je podsetio da je sve počelo 9. septembra 2010, kada je Savet bezbednosti UN pozdravio spremnost EU da olakša proces dijaloga između Beograda i Prištine.Naveo je da je prvi sastanak kojim je posredovala EU održan 8. marta 2011. a na kojem su učestvovali Borko Strefanović i Edita Tahiri.

Podsetio je i da su 2012. postignuti tehnički sporazumi o slobodi kretanja ljudi i robe, matičnim knjigama, carinskom pečatu, katastru, priznavanju univerzitetskih diploma, upravljanju granica, regionalnoj saradnji.
Ističe da su od 20. septembra 2012. do 19. aprila 2013. tekli teški pregovori i podsetio da je te godine tadašnji predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić potpisao Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

- U maju 2013. usaglasili smo plan implementacije tog sporazuma, a važno je i da smo te godine postigli aranžman o oficirima za vezu i Kancelarija za KiM je dobila nadležnost obavljanja stručnih i operativnih poslova u pregovaračkom procesu, ukazao je Vučić.

Istakao je i da je 2013. održano 40 sastanaka od kojih je osam bilo na visokom političkom nivou, a 32 na tehničkom nivou.Zatim je, dodaje predsednik, 19. marta 2014. usaglašeni fitosanitarni sertifikati i veterinarski i zdravstveni sertifikati za gotove proizvode kojim je, ističe, omogućen neometan plasman robe iz centralne Srbije.Od marta do septembra 2014, podseća Vučić, usled lokalnih izbora u Srbiji i formiranja vlade privremenih institucija u Prištini dolazi do prekida dijaloga.

- Onda smo 14. novembra 2014. postigli dogovor o posetama zvaničnika, međutim, kao što ste videli, oni se toga nisu držali i zloupotrebljavali do te mere da su pokušali hapšenjem da ponize Marka Đurića, podseća Vučić.

Vođeni su pregovori, dodaje Vučić, i iz oblasti energetike i telekomunikacija, a postignut je dogovor i o mostu u Kosovskoj Mitrovici koji vodi do centra grada.

- Što se tiče tog mosta, bili smo izloženi pritiscima, da se baš preko tog mosta pusti saobraćaj, ne za pešake, već za automobile i kamione. Pitali smo ih zašto da se pusti taj most, kada imate još dva mosta kojim ide saobraćaj, nismo do dan danas dobili odgovor, a tim pritiscima smo i danas izloženi. Odgovor je zato što su želeli da uđu u centralnu ulicu na severu Kosova, kaže Vučić.

Predsednik je u izveštaju ukazao i na incident iz 2017. kada su ljudi iz Crvenog krsta uhapšeni jer su radili popis Srba na KiM.

- Mi smo ipak izbrojali sve Srbe. Tada, 2017, sada ih je možda 2.000 manje, živelo je 94.998 naših ljudi. I to 47, 1 na sveru pokrajine i 52,9 odsto južno od Ibra", istakao je Vučić i dodao da se ta razlika smanjuje i da se povećava procenat ljudi koji žive na severu KiM, jer je bezbedniji za život. kaže Vučić.

Konstatovao je i da je u poređenju sa 1990. sada na KiM tri do četiri puta manje Srba.Vučić kaže da je tada izbrojano i do 1.162.000 Albanaca, te da je laž da na KiM živi dva miliona Albanaca koju govore političari iz Prištine.Vučić je i ukazao da je 2011. posle, kaže, tri godine suprotstavljanja srpskog stanovništva, uspostavljena granica na Jarinju i Brnjaku između severa Kosova i centralne Srbije.

- I sa 98 odsto srpskog življa nastanjenog na severu KiM, ta granica je uspostavljena, rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao i na događaje pre 2011. godine i o sporazumu, kako je rekao, Srbija je 1999. godine u neravnopravnom i nemogućem sukobu poražena i bila je potpisana delimična kapitulacija, jer su povučene naše snage sa KiM.

- A, pravili smo se kao da se ništa nije desilo", konstatovao je i dodao:Ni 2004. nismo reagovali ni na šta, 2008. tako što smo izašli na ulicu jedno veče i nismo se saglasili sa proglašenom nezavisnosti. A od 2008. do 2010 dok je trajao postupak pred MSO mi smo dali najsnažnije argumente albanskoj strani za sticanje nezavisnosti.

Osvrnuo se u obraćanju na retrospektivu događaja i pregovora od 1998/1999. godine do danas.Tako je podsetio da neuspešne pregovore u Rambujeu, zbog ucena zapadnih sila prema Srbiji, kao i falsifikovan izveštaj OEBS-a 22. marta 1999. godine, nakon kojeg je 24. marta počela NATO agresija.Podsetio je i da je Vojno-tehnički sporazum potpisan 9. juna posle užasnih, teškim 78 dana, a da je 10. juna 1999. Savet bezbednosti usvojio rezoluciju 1244.

Napomenuo je da u toj rezoluciji ima dobrih stvari za Srbiju, ali i vrlo loših, samo što te loše, kaže, nikad nismo hteli da pročitamo, a jedna od njih je da su srpske snage vršile teror na KiM i da je zato važno da se povuku.
Rekao je i da je 2005. godine Kontakt grupa usvojila princip rešavanje pitanja statuta KiM - da rešenje treba da bude u skladu sa međunarodnim standardima, međunarodnim pravom i da doprinese stabilnosti u regionu.
Krajem te godine specijalni izaslanik u pregovorima posao Marti Ahtisari, a 2006. godine Kontakt grupa je usvojila smernice za pregovore i zauzela stav da nema povratka na stanje pre 1999, niti podele, niti pripajanja Kosmeta trećoj državi.

Bečki pregovori su, kaže, završeni bezuspešno, a Ahtisari je na kraju kao rešenje predložio nadgledanu nezavisnost.Dodao je da su Albanci tada odbijali, nešto što su potpisali kasnije u Briselskom sporazumu, se formira ZSO, a to se ni danas nije desilo jer EU nije izvršila pritisak na Albance da se to sprovede u delo.Podsetio je da je 17. februara 2008. kosovski parlament proglasio nezavisnost, koju su 84 zemlje priznale za godinu dana.
Dan kasnije, podvukao je, održana je jedna od samo dve sednice parlamenta o KiM u tom periodu, a trajala je, kaže, samo sat i po.

- Za samo sat i po vremena, smo doneli odluke i rešili problem, konstatovao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija, tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, postavio je pitanje Međunarodnom sudu pravde - Da li je jednostrano proglašena nezavisnost od strane privremenih institucija u Prištini u skladu sa međunarodnim pravom.

- Jedini ozbiljan argument koji su Albanci potezali na svakom našem sastanku je savetodavno mišljenje MSP, jer je neko razmišljao o sebi, svojim političkim poenima i slikanju na TV, a ne o interesima Srbije i naroda na KiM, podvukao je Vučić.

Cilj i plan Albanaca su jasni, snažniji odlučuju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je aktuelna vlast uspela da podigne ugled Srbije u svetu, i da se o Kosovu i Metohiji ponovo priča, ali je istakao i da je mnogo ranije, 2010, završeno sve što se tiče Kosova i Metohije.Vučić je istakao da je plan Albanaca da nas svim onim što rade dovedu u situaciju "nove normalnosti", jer to je njima dozvoljeno, a sa, kako je rekao, ciljem da se Srbija dovede u situaciju da i formalno prizna nezavisnost Kosova.

- Možemo da tražimo i da se još ponešto pitamo i da se još borimo najbolje što možemo. Nedavno je bio samit u Berlinu gde su Makron i Merkelova pokušali da ubede Albance da ukinu takse, ali oni su imali podršku snažnijih nego što su ovo dvoje evropskih lidera, kazao je Vučić.

- Nisu uspeli, jer su Albanci imali snažniju zaštitu, rekao je Vučić, dodajući da je i njima to rekao.Vučić je naveo da su sa tim ciljem uvedene i takse, iako su suprotne svim međunarodnim normama.Predsednik je istakao da nijedna od država članica EU nije preduzela bilo šta protiv albanske strane, sem što je Federika Mogerini izdala jedno saopštenje.Vučić je naveo da Albanci po milion puta pričaju o velikoj Albaniji, ukidanju prelaza, carina, taksama, a u međunarodnoj zajednici će na to izdati neko saopštenje i odbaciti svaku našu ideju.

Takođe, odbacuju svaku ideju o promeni granica, jer podrazumevaju da su granice KiM jedinstvene i nepovredive, a da granice Srbije to nisu bile ni 1999 ni 2006, ni 2008, a posle toga sve su postale nepovredive.
- Lupetaju da će se otvoriti Pandorina kutija, ona je otvorena mnogo ranije, istakao je Vučić.

188 sastanaka, opipljivi rezultati, dominacija na severeru KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da četvrti bitan zaključak je da je Srbija u osnovi u potpunosti uspela da zaštiti svoje interese u pokrajini i u kontekstu evropskih integracija, uprkos kritikama za navodnu predaju srpskih institucija.

- Srbi na severu KiM, pogotovu danas, apsolutno dominiraju u svim institucijama što nije bio slučaj do 2013. Oni koji govore o pravosuđu - rekao bih vam jednu stvar: zamislite da je neko silovao Srpkinju na KiM, šta bismo mi mogli da radimo? Da podižemo optužni akt u Kraljevu, da nemamo mogućnost gonjenja silovatelja uopšte?, upitao je Vučić.
Time smo, kaže Vučić, otvorili put da imamo i te kako uticaj.

- Da biste vi razumeli, ti ljudi koji su pristali da rade unutar kosovskog sistema, su toliko odani Republici Srbiji i srpskom narodu. Ukoliko bi Srpska lista i politički predstavnici doneli odluku da se svi povuku, sa malim izuzecima, Srbi bi odmah izašli, ali koriste svaku priliku da se obezbedi suštinska, pravična dominacija Srba ali da se u isto vreme obezbedi zašita za Srbe u Gračanici, Šilovu, Klokotu, Partešu, Metohiji gde god su nam ugroženi ljudi, rekao je Vučić.

To je bio jedini mogući način, ističe Vučić i pita kako bismo, da nije bilo tog poteza, zaštitili, na primer, nekog Srbina u velikoj Hoči kome je pljačkaš nešto ukrao, silovao kćerku...

- Pa kako bismo ga zaštitili? Dronovima, iz vazduha, hapsili počinioce? Kako, upitao je Vučić.Lako je, kaže, pričati da mi iz centra Beograda imamo pravo da nešto milion godina čekamo.

- Ti ljudi tamo žive svaki dan i moraju da žive i žive sa Albancima svaki dan. Neko je morao da im pruži zaštitu,dodao je Vučić. Vučić kaže da smatra da je sve što smo uradili u dijalogu donelo veoma opipljive rezultate za Srbe na KiM i za državu u celini.

- A posebno mislim da smo kroz tih 188 sastanaka uspeli da zaštitimo ugled i reputaciju Srbije, da smo uspeli da sačuvamo interese našeg naroda i da dramatično usporimo odliv življa sa KiM. Uspeli smo da odbijemo određene sporazume koji nisu prihvaćeni i potpisani a koji bi značili dramatično urušavanje interesa Srbije, rekao je Vučić. 

Za nas je važno to što je, dodaje on i napominje da je Priština zato, između ostalog, i uvela takse, došlo do ozbiljnog širenja robne razmene između centralne Srbije i Prištine.Došli smo do toga da je trgovina sa Prištinom prešla 550 miliona evra na godišnjem nivou, a ono što oni nama prodaju - 20 miliona evra.

- Samo neka neko kaže da smo loše postupali i da smo lošu politiku vodili. Upravo zato mnogi ćute iz sveta jer ih je baš briga što je Srbija oštećena, zato što žele da vide Srbiju ekonomski slabiju. Mi ne kukamo ni pred kim da nam je BDP zbog toga 3 ili 4 odsto niži, ne žalimo se nikome. Želimo da budemo najbolji, najjači bez obzira na to i bićemo, poručio je Vučić.

Dodao je i da je Srbija dobrim delom pomogla da se zaštite objekti od kulturnog značaja.

- A šta je Priština uradila? Ne volim da govorim o krivici Prištine, ali mi u njima vidimo lude sa kojima smo primorani da gradimo mir da bismo sa Albancima imali dobre odnose u budućnosti. Za to ne odgovaramo na sve što stiže iz Prištine, već pokušavamo da podižemo poverenje, što nije lako, posebno je nemoguće na KiM, ali je važno za budućnost. Moja dužnost je da ukažem na to, rekao je Vučić. Dodao je i da je Srbija od početka bila izložena različitim pritiscima, da se prvo izvrši demarkacija između Kosova i Crne Gore, a zatim Srbije i Crne Gore.

- Svaka demarkacija u kojoj bismo učestvovali značila bi de fakto priznanje Kosova, rekao je Vučić.

Priština ne želi stvarni dijalog, niže jednostrane poteze

Priština ne želi stvarni dijalog u ovom trenutku, o čemu govori veliki broj jednostranih poteza koje je povukla u poslednje vreme, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i ponovio da Beograd neće sesti za pregovarački sto sve dok ne budu ukinute takse.

- Priština stvarni dijalog u ovom trenutku ne želi, da li će ga želeti je pitanje za njihove zapadne mentore, a ne za njih, rekao je Vučić na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj KiM.
Vučić je upitao kakav dogovor želi Priština ukoliko nije u stanju da ukine takse, što je dogovoreno još CEFTA sporazumom.

- Kažu da smo mi krivi, jer uslovljavamo dijalog. O čemu ćemo da postignemo sporazum ako nismo u stanju da postignemo sporazum o slobodnoj trgovini. Naš jedini uslov je da ukinu takse i dijalog ćemo da nastavimo", rekao je Vučić.

Govoreći o jednostranim potezima, Vučić je rekao da je Priština, osim uvođenja taksi, kršila i sporazume upadima jedinica Rosu i Fit na sever KiM, omogućila slobodno kretanje na granici sa Albanijom, proklamovala stvaranje velike Albanije, donela odluku o stvaranju vojske Kosova, suprotno volji NATO i ustavu takozvanog Kosova.Takođe, pravili su korake ka ujedinjenjenju severne i južne Kosovske Mitrovice, koje bi dovelo do potpunog nestanka Srba sa severa, doneli Statut Trepče, dok je Kadri Veselji zatražio podršku za politiku Ramuša Haradinaja i ujedinjenje protiv Vučića, te izrazio spremnost da se do rešenja dođe novim ratom.

Istakao je i da Priština tereti Srbe za navodne ratne zločine i time onemogućava povratak Srba na KiM, teritoriju na koju se vratilo najmanji broj izbeglih lica od svih kriznih područja u celom svetu, odnosno 1,9 odsto.
Priština je, takođe, smenila legitimne predstavnike srpskog naroda i dovela "lične sprske prijatelje" koji služe samo njemu, rekao je Vučić.Istakao je i da je Skupština Kosova usvojila rezoluciju o genocidu Srbije, te dodao da su tokom zasedanja bez ikakvih dokaza izneti podaci o silovanjima i ubistvima koje su navodno učinili Srbi.

- Imajući u vidu sve okolnosti i činjenice, potpuno je jasno da Priština stvarni dijalog u ovom trenutku ne želi, istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da Beograd tokom pregovora sa Prištinom nije imao primedbe na ponašanje evropskih posrednika, odnosno Ketrin Ešton i Federike Mogerini, iako su pritisci bili užasni.

- Traženo je od nas da podržimo ulazak Kosova u UN u Briselskom sporazumu, da regionalna policija ima samo 32 odsto Srba, pa smo to na veoma hrabar način uspeli da odbijemo, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Beograd uspeo da sačuva mir i stabilnost, da ne umanji, već da uveća ugled Srbije, kao i da dramatično popravi svoju ekonomiju.Uvećan je BDP za sedam milijardi, smanjen javni dug sa 78 odsto na 50, 51 odsto, smanjena nezaposlenost na 12,1 odsto, kao i da su porasle plate i penzije.

- To smo uspeli da uradimo jer smo imali mir i dijalog, on nam je bio političko oružje da obezbedimo ekonomski napredak i bolju budućnost za naš narod, rekao je Vučić.

Od 2014. sprečeno članstvo Kosova u 9 organizacija

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je danas, predstavljajući izveštaj o KiM, da je od 2014. godine do danas sprečen prijem tzv. Kosova u devet međunarodnih organizacija, dok je od 2014. do 2018. godine, 13 država je povuklo priznanje.Te međunarodne organizacije su UNESKO, Svetska carinska organizacija, INTERPOL, Međunarodna organizacija za vino i vinovu lozu (IOV), Evropska studentska unija, Evropska radiodifuzna unija (EBU), Međunarodna organizacija vrhovnih revizorskih institucija.

Takođe, to su i Međunarodno udruženje avio prevoznika kao i Evropska mreža operativnog prenosnog sistema za električnu energiju, za šta je predsednik ocenio da je od velikog značaja.Od 2014. do 2018. godine 13 država je povuklo priznanje - Solomonska Ostrva, Surinam, Burundi, Liberija, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Komonvelt Dominika, Grenada, Komori, Madagaskar, Palau, Gvineja Bisao i Sao Tome i Principe.

Države koje su priznale od 2014. do 2018. godine su: Tonga, Songapur, Antiga i Barbuda, Togo, Bangladeš i Barbados, odnosno, ima ih skoro dvostruko manje, istakao je predsednik.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30