GRADSKA MANIFESTACIJA „DAN DUNAVA“: 110 godina svetionika u zagrljaju dve reke“ 

Autor :  maj 21, 2019

I ove godine, kao deo mozaika priredbi koje će se sinhronizovano odvijati u većini gradova i naseljenih mesta  Podunavskih regiona Srbije, a u sklopu obelažavanja „Dana Dunava“  na evropskom nivou, pod generalnim  sponzorstvom "Coca cola" sistem,  dugogodišnjim partnerom i pratiocem ove manifestacije uz podršku WWF (Svetski fond za prirodu) - Grad Pančevo će podržati aktivnosti Međunarodnog komiteta za zaštitu reke Dunav  ICPDR (International Commission for the Protection of the Danube River). 


Grad Pančevo će se i ove godine, takođe u svojstvu pokrovitelja gradske manifestacije „Dan Dunava“ - trinaesti  put za redom, pridružiti ovoj evropskoj manifestaciji koja se održava pod sloganom „Aktivni za reke“ i koja se odvija u 14 zemalja Podunavskog sliva.Slogan pod kojim će se Dan Dunava ovoga puta obeležiti u Pančevu glasi: „110  godina svetionika u zagrljaju dve reke“, povodom 110 godina od kada su izgrađeni i postavljeni blizanački svetionici na ušću Tamiša u Dunav, jedinstveni u rečnom saobraćaju i mnogo šire van granica naše zemlje.

Program je osmislio Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj u saradnji sa članovima tima za obeležavanja ove Gradske manifestacije, a centralna svečanost će biti upriličena u sredu, 29. maja, na Gradskoj plaži. Obeležavanje Dana Dunava počeće pozdravnim obraćanjem predstavnika Gradske uprave, a odmah potom će se nastaviti ekološko-likovnom radionicom koja će se održati ispod terase USRiN „Heroj Marko Kulić“ uz učešće akademskih slikara članova  ULU “SVETIONIK“. Sa „Danom Dunava“ kao temom, oni će slikati zajedno sa  članovima Udruženja invalida rada, NO „Na pola puta“, sa članovima Udruženja obolelih od multiple skleroze“, Udruženja „Prepoznaj u sebi“, Kluba za stara i odrasla lica Gerentološkog centra Pančevo, sa polaznicima Dečijeg ateljea „Mali genije“ i sa decom iz predškolske ustanove  „Dečija Radost“. Svi likovni radovi će od 7. juna biti izloženi u Holu zgrade Gradske uprave.

Ekološko-volonterska akcija čišćenja vodotoka i obala počeće oko 11:30 sati, a odvijaće se od ušća Tamiša (km 0) u Dunav (1154km), do Gradske plaže, odnosno do starog drumskog mosta (3 km). U akciji čišćenja učestvovaće vlasnici čamaca i volonteri iz klubova USRiN „Tamiš“ i USRiN “Heroj Marko Kulić“, članovi Ferijalnog saveza Pančeva, volonteri OŠ“Miroslav Antić“ Pančevo, Tehničke škole „23 maj“  Pančevo, više udruženja građana i prijavljeni sugrađani.  Prikupljen plutajući nanos - sekundarne sirovine, preuzeće  JKP “Higijena“, sa punkta na keju ispred Gradske plaže, gde će posle utvrđivanja ukupno prikupljene količine otpada i sekundarnih sirovina, ovaj otpad biti prebačen na Gradsku deponiju.

Publiku će svakako privući plesni i muzički program, a ovoga puta će uživati u plesnim numerama „Na lepom plavom Dunavu”, “Koračnica“ i  „Kokice” u izvođenju Pančevačkih lavica i u koreografiji Irine Bogdanović, koja je osmislila i koreografiju za „Rampenstilski šou“ koji će prikazati Crepajačke lavice. Nakon njihovih igračkih tačaka, poklonici reke mogu da se pridruže ZUMBA FITNEES“ i Latino plesovima koje je će od 12:20 demonstrirati izvođač i koreograf Ivana Radovanov. Odmah nakon toga, Marko Nektan, već tradicionalni gost „Dana Dunava“, prikazaće performans "Fluenta" čiji je autor, koreograf i izvođač, a u maniru buto-plesa koji promoviše. Koreograf Irina Boganović će se predstaviti i plesnim tačkama: Katjuša, Mornarka i Jablačko u izvođenju ansambla Romaska uz završnu muzičku tačku plesne grupe “Kangoo” kluba iz Pančev, čiji je izvođač i koreograf Dušica Kovjanić.

Katamaran „Panuka“ Turističke organizacije Pančeva će tokom manifestacije voziti predstavnike medija koji će zabeležiti akciju i angažovanje učesnika, a tamburaški program „Bamatskih kicoša“, će doprineti lepšoj i autentičnijoj atmosferi ove manifestacije.

Za ljubitelje sporta i radoznalce biće omogućeno rekreativno veslanje kanua, odnosno obuka na četiri kanua u saradnji sa Sportskim klubom „Sportiko“ . I najzad, za sve učesnike će biti obezbeđen ručak sa kazana, čiji će početak ujedno biti i završetak programa povodom obeležavanja Dana Dunava u Pančevu, ove godine održanom svetionicima i ekologiji u čast i za primer.
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30