Odštampajte ovu stranicu

Zbor građana u Sakulama: PREDSTAVLJEN PROJEKAT REKONSTRUKCIJE LOKALNOG PUTA

Autor :  maj 13, 2019

Kao u neka davna vremena kada je to bila uobičajena praksa, nakon dugo godina u Sakulama je organizovan i održan zbor građana na kojem se razgovaralo o važnim pitanjima za selo.Kao u neka davna vremena kada je to bila uobičajena praksa, nakon dugo godina u Sakulama je organizovan i održan zbor građana na kojem se razgovaralo o važnim pitanjima za selo.


U ispunjenoj sali Doma kulture „Sveti Nikola“, predsednik opštine dr Zoran Tasić zajedno sa svojim saradnicima iz kabineta, Opštinske uprave i javnih preduzeća, predstavio je projekat rekonstrukcije i rehabilitacije lokalnog puta Baranda – Sakule – idvorska raskrsnica.

Tasić je podsetio prisutne o lošem stanju ovog putnog pravca i opservirao genezu višegodišnjih napora i pregovora da bi se obezbedila sredstva za realizaciju ovog projekta. Konačno, nakon posete i razgovora sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i sastanka sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović projekat je postao realnost i radovi kreću naredne nedelje ako to vremenski uslovi dozvole. Projekat sprovodi JP „Putevi Srbije“ a izvođač je firma Štrabag.

Sam projekat je izuzetno skup i iznosi oko 280 miliona dinara, a njegovom realizacijom Sakule će dobiti modernu i pre svega kvalitetnu saobraćajnu infrastrukturu koja će trajati ali usloviti i inicirati rešavanje i drugih velikih problema koji muče ovo selo.

Verovatno najveći problem tokom radova biće potpuno zatvaranje deonice između Barande i Sakula, odnosno prve faze projekta, zbog čega će Sakuljani morati da koriste zaobilazne saobraćajnice i zbog toga predsednik opštine traži strpljenja tokom narednih mesec i po – dva dana. Razlog potpunog zatvaranja je mogućnost da se radovi duplo brže završe, kao i činjenica da je kolovoz mnogo kvalitetniji kada se rade obe strane odjednom umesto da se spajaju. Lokalna samouprava je već stupila u kontakt sa Lastom, trasa će tokom radova ići preko Čente i Farkaždina, putovanje će biti duže ali cena ostaje ista.

Druga faza podrazumeva rekonstrukciju kolovoza kroz Sakule (ulice Borida Kidriča i JNA) i konačno treća faza radiće se od Sakula do idvorske raskrsnice, a prema planiranoj dinamici radova ceo projekat bi trebao da se završi 1. avgusta.

-Sakuljani su jedini u ovoj opštini radili put sami i svojim sredstvima, i sada je red da vam to vratimo realizacijom velikog i vrednog projekta, odnosno saobraćajnice koju će koristiti i vaša deca i vaši unuci, jer ste to zaslužili, poručio je okupljenima predsednik opštine Zoran Tasić.
U nekoliko navrata prekidan aplauzima i odobravanjem, Tasić je odgovarao na brojna pitanja i u vezi izgradnje puta ali i drugih problema vezanih za Sakule. Iz razgovora sa prisutnima nakon sastanka možemo zaključiti da je raspoloženje na visokom nivou i da građani u potpunosti podržavaju ovaj projekat. Biće teško narednih par meseci ali vredi sačekati jer će benefiti biti mnogo veći.