Vojni spektakl i na zemlji i na nebu : Vučić: Spremnost vojske i policije dobra!

Autor :  maj 10, 2019

Vojska Srbije i MUP prikazali u Nišu svoju snagu, pripremljenost i sposobnost na paradi, u kojoj učestvovalo više od 4.000 vojnika i policajaca, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i 40 letelica. Predsednik Vučić ocenio je, da su trud, marljivost i obučenost vojske i policije vrlo dobri.

- Veliko vam hvala za ovaj veličanstveni dan. Na impresivan način obeležili smo Dan pobede nad fašizmom i pokazali još jednom kako vraćamo dug onima koji su stvorili slobodu. Srbija je slobodna zemlja i neće nikome dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena, istakao je on. Vučić je poručio vojnicima i policajcima da je Srbija ponosna na njihov trud, marljivost i obučenost.

Program prikaza počeo je intoniranjem himne „Bože pravde“, obuhvatio je svečani defile pešadijskog ešalona, defile motorizovanog ešalona, nalet vazduhoplovnog ešalona i padobranski desant.

Raport predsedniku i vrhovnom komandantu Vojske Srbije podneo je major VS Miša Živković, nakon čega je Vučić izvršio smotru počasne Garde.Prisutnima se, u ime Vojske Srbije, obratio general potpukovnik Milosav Simović, koji je predstavio tok parade.

Program prikaza počeo je padobranskim desantom koji su izveli pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, nakon čega su u defileu nastupili pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešalon.Deo pešadijskog ešalona činili su i veterani vojske i policije.Uz učešće oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova građani su mogli da vide i borbena vozila pešadije, tenkove, borbena vozila „hamer“, artljerijske sisteme „oganj“, borbena vozila „lazar“, artiljerijska oruđa „nora“, PVO sisteme, oklopna vozila žandarmerije, policijska vozila i savremeno naoružanje i opremu po projektima „1500“ i „1500+.

Nakon pešadijskih jedinica, usledio je defile pripadnika vazduhoplovstva, pa su prvo leteli helikopteri medju kojima su bile letelice Mi-35 iz sastava vazduhoplovnih snaga Rusije.Na nebu su se pojavili helikopteri MUP-a Srbije, S 76 Sikorski i Bel 212.Veliku pažnju privukli su helikopteri različite namene – Mi-8, Mi-17 i „gazela“.Na nebu su bili i školski avion Lasta, supergaleb G4, kao i “orao” i Mig 29.

Motorizovani ešalon počeo je defileom podešalona motocikala i kvadova, kao i podešalona borbenih vozila MUP-a, a pored publike su prošli i „hameri“ i modernizovana okopna vozila Vojske Srbije.

U sastavu podešalona artiljerijskih jedinica najveću pažnju privukla je samohodna haubica „nora“, kao i lanser raketa „oganj“.U oklopnim vozilima iz razvoja „lazar 3“ nalazili su se vojnici opremljeni najsavremenijom opremom po projektu „1500 plus“.Podešalon 250. raketne brigade predstavio se sistemom „neva“ kojim su 1999. godine oboreni avioni F-117 i F-16. Tu je i sistem „kub“.Podešalon savremenih artiljerijskih oruda u svom sastavu ima „šumadiju“, „noru b52“ i „alas“.

Pojava modernizovanog tenka T-52, najavljivanog kao “zvezde parade”, pozdravljena je posebnim aplauzom.Premijerno je prikazan i modernizovani ruski tenk T-72, koji će Srbija dobiti na osnovu vojno-tehničkog sporazuma s Rusijom.

Na kraju parade, Garda Vojske Srbije izvela je egzercir, koji je publika ispratila sa velikom pažnjom.Na nebu su danas bili i osam Migova 29, osam „orlova“ i G4 školski avion, bombarderi, lovci, helikopteri MI 35.

Vojno-policijskoj paradi prisustvovali i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Zoran Ðorđević, Nela Kuburović i Aleksandar Antić, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, šef BIA Bratislav Gašić, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković…

Paradi, u niškom Bulevaru Nikole Tesle, prisustvovali i brojni građani, među kojima ima i onih koji nose srpske zastave, a kako bi svi mogli da prate paradu, u Bulevaru su postavljeni i video bimovi.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Avgust 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31