25. FIJAKERIJADA U CREPAJI : Najbolji dvopreg iz Starih Banovaca

Autor :  maj 02, 2019

Najprestižnija fijakerijada u Srbiji "Crepajački fijaker" održana je u Crepaji 25. put u organizaciji Konjičkog kluba „Lipicaner" i Turističke organizacije Opštine Kovačica, uz podršku lokalne samouprave i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine.

Na jubilarnoj manifestaciji predstavilo se čak 152 fijakera iz Srbije i Republike Srpske. Na fijakerijadi u Crepaji već četvrt veka  na drugi dan Vaskrsa, ljubitelji konjarstva i poštovaoci tradicija uživaju u defileu fijakera kroz ovo južnobanatsko mesto i takmičenju dvoprega, četvoroprega i petoprega, pred brojnom publikom na stadionu “Sto topola”.

Manifestaciju je svečano otvorio pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumartsvo Milorad Malić, a dobrodošlicu učesnicima i posetiocima poželeli su domaćini iz Crepaje i lokalne samouprave
Crepajačkom manifestacijom otvara se sezona fijakerijada, pa veliki broj vlasnika konja i paradnih fijakera, dođe da se podiči onim što ima, a da uživaju u lepoti konja i paradiranju pohrli i veliki broj posetilaca iz vojvođanskih mesta i svih krajeva naše zemlje.

Predsednik Konjičkog kluba “Lipicaner” Branislav Jankov” ističe da je manifestacija “Crepajački fijaker” postala veliki brend ovog južnobanatskog mesta.
- Ne kažem da se za Crepaju nije znalo i ranije, ali od kada smo pokrenuli fijakerijadu za nas zna ne samo cela Srbija nego i ceo svet.– kaže Jankov, a i učesnici su jednodušni u oceni da je “Crepajački fijaker” najprestižnija priredba.

- Crepajačka fijakerijada je čudo, jer svi konjari zapregaši očekuju da dođu u Crepaju. Kada se završe manifestacije koje traju od Crepaje pa do oktobra, onda ljudi kupe nove konje, opremu, fijakere, i onda žele da se pojave u Crepaji i sa ponovljajem  da se kere.. Ovo što ima u Crepaji nema nigde ni u okolini - kaže predsednik Upravnog odbora Udruženja odgajivača lipicanera Srbije Vjekoslav Papadopulo.

Za manifestaciju “Crepajački fijaker” specifično je da je najveća u predstavljanju i takmičenju dvoprega. Na jubilarnoj fijakerijadi u konkurenciji je bio 81 dvopreg, pa ocenjivačkom žiriju nije bilo lako da odabere najbolje za pehare i nagrade.

Pehar za najbolji dvopreg poneo je Bogdan Miljković iz Starih Banovaca, drugo mesto pripalo je Stefanu Stijoviću iz Beograda i treće Mići Vlajiću iz Pančeva. Kod četvoroprega bez premca je bila zaprega Milenka Radakovića iz Surčina.

U konkurenciji petoprega pobednički pehar pripao je Borisu Mialkovskom iz Jabuke.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jul 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31