Eko turizam i birdwaching: UGLEDNI GOSTI IZ JAPANA POSETILI OPOVO I BARANDU

Autor :  apr 27, 2019

Eko turizam je grana turizma koja se zbog specifičnih uslova i velikih potencijala u našoj opštini ubrzano razvija. Sportski ribolov decenijama privlači brojne ljubitelje pecanja na obale Tamiša, a poslednjih petnaestak godina sve je više ljubitelja prirode koji upražnjavaju forme aktivnog odmora kao što su bajking, treking, kanu – kajak…

Jedna od ekoturističkih disciplina koja se posebno „primila“ je birdwatching (posmatranje i fotografisanje ptica). Pečena slatina i ribnjaci u Barandi i Sakulama su ornitostaništa značajna na nacionalnom nivou gde je zabeležena preko 225 vrsta ptica i svakog vikenda privlače ptičare iz cele Srbije, ali i iz inostranstva.

Juče su opštinu posetili ugledni gosti iz Japana, Tadaši Nagai i Giči Ajame, a njihovi domaćini su bili birdwaching vodič Čeda Vučković i predsednik LU „Šnjep“ Baranda Aleksandar Veselinov i tom prilikom su obišli lokalitet Pečena slatina u Barandi.

Tadaši Nagai je poznati japanski diplomata koji je u periodu od 2005. do 2009. godine obavljao dužnost japanskog ambasadora u Beogradu. Za vreme njegovog mandata Srbija i Beograd su dobili izuzetno vredne donacije od Japana, a Nagai je proglašen počasnim građaninom Beograda, a kao pasionirani fotograf postao je i počasni član Foto saveza Srbije.

Čeda Vučković ističe značaj ekoturizma za našu opštinu ali i potrebu za očuvanjem prirodnih staništa.

-Poslednjih desetak godina na lokalitetima naše opštine vodio sam grupe i pojedince iz Velike Britanije, Nemačke, Švajcarske, Austrije, Švedske, a evo došao je red i na Japan, što samo govori kakvo prirodno blago posedujemo. Birdwatching je ekoturistička grana koja na zapadu donosi veliki profit ali traži uređenu infrastrukturu i naravno, pre svega zaštitu i očuvanje prirodnih staništa, rekao je Vučković.

Aleksandar Veselinov takođe ističe zaštitu prirodnih staništa.

-Drago mi je što su gosti iz Japana zadovoljni onim što su videli i našim gostoprimstvom. Bilo je ptica, bilo je tema za fotografisanje ali nažalost, i velikih površina vegetacije koja je poslednjih par meseci izgorela što nije dobro. Moramo podići ekološku svest i zaustaviti devastiranje prirodnih staništa, poručio je Veselinov.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30