Tradicionalna izložba uskršnjih jaja: Novoseljanke pokazale prava umetnička dela

Autor :  apr 20, 2019

Udruženje žena „Novoseljanke“ organizovali peti put zaredom izložbu pod nazivom „Ručno dekorisanje jaja“. Posle otvaranja izložbe organizovana je radionica za najmlađe da jaja oslikavaju i uče posebne tehnike, kao što je brušenje jaja.


Udruženje „Novoseljanke“, koje spaja srpsku i rumunsku kulturu, organizovalo je tradicionalnu izložbu uskršnjih jaja u Banatskom Novom Selu. Rađena posebnim tehnikama, tutkalom, svećom, brušenjem ali i slikanjem, a posetioci su imali prilke da vide prava umetnička dela. One su želele da na ovaj način očuvaju tradiciju ali i pokažu kako  su nekad farbale jaja.

– Po peti put održava se izložba dekorsanih jaja, žene iz našeg udruženja izlažu i veoma smo se potrudile. Ne može sve da se uradi za deset dana. Žene kad imaju vremena i inspiracije i kad su raspoložene, i na našim radionicama rade i oslikavaju. Ovde imamo prilku da vidimo jednu staru tehniku kako su se nekad ukrašavala jaja sa tutkalom, farbanje jaja kafom, dekupaž, koji potiče iz dalekog Japana, i rezbarenje ljuske jajeta, a ujedno to će biti i radionica – kaže Snežana Baba, predsednica Udruženja.

Svaka članica Udruženja ukrasila je svoj kutak posebnim tehnika farbanja jaja za predstojeći praznik Hristovo vaskrsenje.

– Ove godine sam koristila najobičniju tehniku farbanja jaja u crveno i lukovinu, ali potrudila sam se oko dekoracije, razapet Isus, njegova krv koja kaplje na jaja.
– Ja volim da slikam. Oslikala sam mala jaja, a prošle godine počela sam na  velikim. Treba oko dve nedelje rada da se oslika jedno veliko jaje, rekle su članice udruženja koje su anketirane.

Izložba uskršnjih jaja u Novom Selu trajala je samo jedan dan. Bila je i prodajnog karaktera, ali ne za sva jaja, neka od njih žene koje su ih oslikavale i brusile nisu mogle da se odvoje od svojih rukotvorina i nisu ih prodavale. Bila je upriličena i radionica ukrašavanja jaja za decu.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Avgust 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31