Južnobanatski upravni okrug obeležio 1. mart - Međunarodni dan civilne zaštite

Autor :  mar 03, 2019

Svečanom sednicom Okružnog štaba za vanredne situacije Južnobanatskog upravnog okruga obeležen je 1. mart - Međunarodni dan civilne zaštite.

 

Sve jedinice lokalnih samouprava Južnobanatskog upravnog okruga izvršile su težišne zadatake i donele Odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite, zaključke o postavljenju poverenika i zamenika poverenika, odluke o formiranju jedinica civilne zaštite opšte namene i odluke o određivanju osposobljenih pravnih lica. 

Organizovanost i osposobljenost nadležnih organa lokalne samouprave za sprovođenje mera zaštite i spasavanja ogleda se kroz rad Štabova za vanredne situacije, gradskih i opštinskih veća, službi gradskih i opštinskih uprava, kroz angažovanje preduzeća i ustanova i drugih pravnih lica, humanitarnih organizacije i udruženja građana.

U Južnom Banatu imenovano je ukupno 168 poverenika i isto toliko zamenika poverenika, navodi se u izveštaju Sektora za vanredne situacije Južnog Banata.

- Okupili smo se danas da još jednom ukažemo na vitalni značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima, da odamo priznanje za njihove napore, žrtve i podvige. Savkog dana moramo raditi na njenom jačanju, sa jednim osnovnim ciljem, kako bi društvo bilo adekvatno organizovano, kako bi efikasno i u kontinuitetu moglo da reaguje na sve bezbednosne rizike i izazove, izjavila je Danijela Lončar, komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Južnobnataskog upravnog okruga.


Međunarodna organizacija za civilnu odbranu, koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti, ustanovila je na Generalnoj skupštini 1990. godine 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite. Tog dana 1972. godine usvojen je statut ove organizacije kao okvir njenog delovanja.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31