Usvojen novi statut Opštine Kovin i rebalans budžeta

Autor :  mar 02, 2019


Odbornici su usvojili novi Statut opštine Kovin. Najviši akt lokalne samouprave donet je nakon sprovedene javne rasprave o nacrtu, po pribavljenom mišljenju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i pošto je Opštinsko veće utvrdilo predlog.

 

Potreba za donošenjem novog statuta posledica je uvođenja novih zakona i propisa koji definišu nadležnosti organa lokalne samouprave, posebno u odnosu na Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je stupio na snagu 28. juna 2018. godine.

Najviše pažnje odbornici su na 17. zasedanju posvetili Predlogu odluke o mreži javnih osnovnih škola sa sedištem na teritoriji opštine Kovin. Stojanka Tasić, rukovodilac odeljenja za javne službe i opštu upravu i član radnog tima koji je sačinio elaborat na ovu temu i izradio nacrt odluke, iznela je hronološkim redom «kako smo stigli do ovakvog predloga». 


Vlada Vojvodine 07. novembra 2018. dala je saglasnost na taj akt prema kojem i dalje imamo 10 matičnih škola, ali je napomenuto da je kraj godine rok za donošenje mreže u skladu sa Uredbom o kriterijumima za donošenje mreže javnih predškolskih ustanova i akta o mreži javnih osnovnih škola. 


Uvažavajući kriterijume i po dobijenom pozitivnom mišljenju nacionalnih saveta mađarske i rumunske nacionalne manjine, radna grupa je predložila model koji podrazumeva pet matičnih škola na teritoriji opštine: sve tri postojeće u Kovinu, kao sedištu i administrativnom centru opštine ( izdvojeno odeljenje «Đurine « škole bila bi škola u Pločici; izdvojena odeljenja «Zmajeve škole» - Gaj i Dubovac; izdvojena odeljenja «Desankine» škole – Mramorak i Deliblato), zatim OŠ «Bora Radić» u Bavaništu i OŠ «Žarko Zrenjanin» u Skorenovcu, gde se nastava izvodi na mađarskom jeziku i obaveza je svih zaposlenih, kako je dodala Tasić, da znaju mađarski jezik, zbog čega bi, iako sa manjim brojem učenika, ova škola ostala posebno pravno lice. Škole u ostalim naseljenim mestima gube status pravnog lica i postaju izdvojena odeljenja kovinskih centralnih škola.


Usvojen je Izveštaj o izvršenju budžetskih sredstava budžeta opštine Kovin za 2018. godinu, a potom i prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta - Odluka o izmeni i dopuni Odluke o budžetu opštine Kovin za 2019. i zaključak o izmeni i dopuni Zaključka o finansiranju rada ustanova javnih službi iz budžeta opštine Kovin u 2019. godini. Odbornici su usvojili Odluku o donošenju izmena i dopuna Prostornog plana opštine Kovin. 


Doneta je i Odluka o izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije (PGR) za naseljeno mesto Kovin
Na sednici doneta je Odluka o naknadama za korišćenje javnih dobara kojom se, u skladu sa novim Zakonom o tome donetim 2018. godine, uvode dve vrste naknada: za promenu namene poljoprivrednog zemljišta i za korišćenje javne površine

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31