Posebno priznanje za Grad Pančevo u oblasti ravnopravnosti i nediskriminacije

Autor :  feb 21, 2019

Danas su u Beogradu dodeljene nagrade u okviru prvog Nacionalnog takmičenja za izbor najbolje prakse u primeni principa dobre uprave na lokalnom nivou. Grad Pančevo dobio je posebno priznanje u oblasti ravnopravnosti i nediskriminacije.

Na svečanom skupu povodom dodele nagrada na Nacionalnom godišnjem takmičenju za izbor najbolje prakse u primeni principa dobre uprave na lokalnom nivou u 2018. godini, održanom 21. februara 2019. godine, u Beogradu, prisutne su pozdravili Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, NJ.E. Filip Ge, ambasador Švajcarske u Beogradu, Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština i Mikela žtelatin, šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji.

Nacionalno takmičenje za izbor primera najboljih praksi u primeni principa dobre uprave na lokalnom nivou se realizuje u okviru Projekta "Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou". Projekat sprovode Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije (SKGO) u okviru programa "Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti - Swiss PRO", koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Zadatak Komisije je bio da utvrdi dobitnike nagrada i dobitnike posebnih priznanja u četiri kategorije, na osnovu kriterijuma za verifikaciju i ocenjivanja pristiglih prijava za oblast "Efikasnost i delotvornost", "Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave", "Odgovornost i vladavina prava" i "Ravnopravnost i odsustvo diskriminacije".Grad Pančevo je dobio posebno priznanje u oblasti ravnopravnosti i nediskriminacije, na osnovu projekta, odnosno primera dobre prakse sa kojim je Grad i konkurisao za učešće u Nacionalnom godišnjem takmičenju, a to je "Monitoring i evaluacija usluga socijalne zaštite".

Grad Pančevo je prepoznat kao jedan od socijalno najodgovornijih gradova u Republici Srbiji kada je u pitanju senzibilisanost i otvorenost za ulaganja u sistem socijalne zaštite na lokalnom nivou. Politika razvoja sistema socijalne zaštite, a posebno razvijanje usluga socijalne zaštite je nešto što Pančevo sprovodi godinama, odnosno decenijama unazad.

Svrha monitoringa i evaluacije je da se obezbedi direktna podrška korisnicima usluga socijalne zaštite u stvaranju većeg broja usluga, koje bi doprinele raznovrsnijem zadovoljavanju njihovih potreba i unapređenju kvaliteta života kako njih samih, tako i njihovih porodica.Primer dobre prakse se bazira na socijalnoj inkluziji ranjivih grupa, stavljajući ih u fokus rada stručnih službi, kako u Gradskoj upravi grada Pančeva, tako i ustanovama socijalne zaštite. Procena potreba za podrškom i uslugom definisana je na način koji čini socijalne usluge dostupnim, kvalitetnim i pravovremenim.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31