Pančevo i ove godine finansira program Narodne kuhinje

Autor :  feb 12, 2019

Klubovi za odrasla i stara lica RJ Gerontološkog centra Pančevo u mogućnosti su da povećaju broj korisnika u oblasti usluge Narodne kuhinje, koja se odnosi na ishranu naših najsiromašnijih sugrađana.

Grad Pančevo je i u 2019. godini izdvojio finansijska sredstva u iznosu od 30 miliona dinara za ishranu osoba koje su u situaciji da ne mogu da obezbede adekvatne uslove za život. Trenutno je broj penzionerskih obroka 90, a Narodne kuhinje 250, što sigurno nije odraz realnih potreba naših starijih sugrađana u gradu Pančevu, jer nažalost postoji veliki broj onih koji nisu dovoljno informisani o postojanju ove usluge, pa se do sada nisu ni uključili u sistem. 

- Korisnici narodnih kuhinja su uglavnom najsiromašniji stanovnici Pančeva, pre svega, korisnicimaterijalnog obezbeđenja, samohrana i staračka domaćinstva i penzioneri sa najnižim primanjima kojima se obezbeđuje besplatan dnevni obrok. Takođe, pravo na besplatan obrok imaju i porodice čiji član ostvaruje pravo na tuđu negu i pomoć. Iako se na prvi pogled ne vide, iza sistema Narodnih kuhinja pre svega stoje i mnogobrojni pojedinci koji vraćaju veru u čoveka i njegov humani potencijal- istakla je direktorka Tanja Lukić.

Takođe oblast distribucuje obroka za nepokretna i teško pokretna lica, omogućava većem broju korisnika da koristi navedenu uslugu. Cena obroka za korisnike sa statusom penzionera je 160 dinara, a nošenje obroka se sprovodi po ceni od 65 dinara. Korisnici socijalnog programa Narodna kuhinja koriste obrok besplatno šest dana u nedelji, što još jednom odslikava rad narodne kuhinje kao plemenitost na delu. Prijave za korišćenje usluga

Narodne kuhinje podnose se nadležnom Centru za socijalni rad koji vode evidenciju o korisnicima, a procenat učešća naplate usluga (ishrana i distribucija obroka) se takođe određuje u Centru za socijalni rad, koji utvrđuje pravo na osnovu zahteva potencijalnih korisnika.

- Ovo pravo može da se koristi u Klubovima za odrasla i stara lica RJ Gerontološkog centra Pančevo.Stavljanjem potreba drugih na prvo mesto nadamo se pozitivnom ishodu i u budućem radu, jer će efekat zbrinjavanja stare populacije biti od velikog značaja za kvalitet njihovog života u Lokalnoj zajednici, naglašava direktorka Tanja Lukić.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31