Garašević: Rešićemo problem javne rasvete u Idvoru!

Autor :  dec 18, 2018

Mrkli mrak nekoliko dana pritiska Idvor, seoce od oko 1.000 duša, čuveno kao rodno mesto velikana Mihajla Pupina. Rana tmina, kako to biva u zimskim danima već oko četiri po podnevu, vlada seoskim šorovima sve do svitanja, „blagodareći” višegodišnjem dugu za struju, koji Mesna zajednica nije u stanju da plati zbog gotovo dve godine stare blokade računa.

rvi čovek Opštine Kovačica, Milan Garašević, vidi problem u nedomaćinskom upravljanju sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za vodoprivredu, poljoprivredu i šumarstvo, koje je Mesna zajednica dobila na ime konkursa, a u problem se umešala i politika.
„Saradnja sa savetima mesnih zajednica, u kojima su članovi Demokratske stranke, nije na zavidnom nivou zbog njihove opstrukcije uprkos naporima s naše strane. Neodgovorno i bahato ponašanje prema sredstvima pokrajinskog organa je za svaku osudu. Sve to otežava i organizovanje događaja, manifestacija i turističkih dešavanja, po kojima smo poznati.
Opština Kovačica će, naravno, izaći u susret Mesnoj zajednici ’Idvor’ i rešiti problem javne rasvete, a očekujemo, po usklađivanju Statuta opštine s novim Zakonom o lokalnim samoupravama i po raspisivanju izbora za koje smo spremni, da promenom članova saveta sasvim sigurno do ovakvih neprijatnosti neće dolaziti”, kaže u pisanom odgovoru na pitanja „Politike” predsednik Opštine Kovačica.
Sve pod blokadom!
Domaćin sela, ovdašnja MZ, ima još sličnih problema, koji su zapretili i zavrtanjem slavina u kućama. Osim toga kako platiti struju, istovetan je i problem oko izmirivanja dugova za utrošenu vodu i druge dažbine, jer sve što legne na račun ide direktno pod blokadu. Lokalno komunalno preduzeće još pokazuje strpljenje, ali ga je „Elektrodistribucija” izgubila pre četiri dana i isključila četiri trafostanice.
Iako je Idvor zbrisan sa svetlosne mape nekoliko dana, ovaj problem se vuče od 2011. godine i vremena kada je ovdašnja mesna kancelarija tražila novac na pokrajinskom konkursu za dva programska dela – za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i uređenje atarskih puteva.
„Mesna zajednica je napre opomenuta, da bi joj od pokrajinske budžetske inspekcije stigla i tužba zbog nenamenskog trošenja novca iz državne kase. Stvar je stigla do suda i pravosnažne presude iz 2016. godine da MZ ’Idvor’ vrati Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo neopravdanih 500.000 dinara, uz zateznu kamatu od trenutka dobijanja sredstava, koja je sada dug uvećala i na preko milion dinara. Para bilo nije, pa je trezor Narodne banke račun blokirao”, objašnjava za „Politiku” inspektorka Fos.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31