Ministar Đorđević posetio Sigurnu kuću u Pančevu

Autor :  dec 07, 2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetio je Sigurnu kuću u Pančevu u okviru svetske kampanje „16 dana aktivizma protv rodno zasnovanog nasilja“.

Ovom prilikom ministar je istakao da je nasilje nad ženama i decom problem cele zajednice, i apelovao da se svi nadležni organi, pojedinci i društvo uključe u njegovo rešavanje.
Svaki put kad dođemo ovde u posetu, razmišljamo šta još možemo da uradimo i kao država i kao Ministarstvo da pomognemo žrtvama. Treba svi zajedno da radimo na tome da se ovaj problem iskoreni i da uopšte ne postoji. Uz pomoć svih, ljudi koji ovde rade i drugih institucija, verujem da ćemo kao država moći da se izborimo sa tim i da pružimo šansu ovim ženama da započnu jedan nov život bez nasilja, da deca normalno odrastaju i da izgradimo društvo u kome će Sigurne kuće biti prazne, rekao je ministar Zoran Đorđević.
Prema ministrovim rečima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja intenzivno radi na Zakonu o socijalnom preduzetništvu, koji će biti u indirektnoj vezi sa istaknutim problemom.
Ženama, koje su ovde, prvenstveno je najteže da se ekonomski osamostale. Pokušaćemo da više radimo na saradnji centara za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje, kako bismo imali potrebnu sponu u saradnji i omogućili da te žene dobiju lakše zaposlenje, rekao je ministar Đorđević.
Državni sekretar Stana Božović zadužena za antidiskrimicionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti ukazala je da se Ministarstvo i Vlada Republike Srbije snažno bore protiv nasilja.
Sigurna kuća u Pančevu je dobar primer prakse, kada je u pitanju zaštita žrtve, pružanje usluga, briga o žrtvi i produžena podrška, kao i podrška grada i gradskih institucija. Žrtvu je prvo potrebno zaštiti i zbrinuti u sigurnoj sredini, pružiti sve elemente zaštite njoj i njenoj deci, a odmah zatim osnažiti je, naći joj posao preko institucija ukoliko je nezaposlena, ili obezbediti dokvalifiokaciju, s obzirom na to da su žrtve uglavnom žene sa niskim obrazovnim profilima i bez posla, rekla je Božović.
Rukovodilac Prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Pančevu Jasna Vujičić, istakla je da su za 6 godina, od kad je otvorena Sigurna kuća u ovom gradu, pružili utočište za preko 500 žena i dece.
Dostupni smo 24 sata, svaki dan u godini i bezbednost je naš imperativ. Svaka žena koja  uspe da otvori vrata nekom novom životu je naš veliki uspeh, rekla je Vujičić.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31