ZZ ‚‚Poljoprivrednik“ iz Kovačice dobio 10 miliona dinara

Autor :  nov 26, 2018

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić u Palati Srbija potpisao je sa predstavnicima zemljoradničkih zadruga 73 ugovora po kojim će biti finansirane aktivnosti zadruga.

adruga Poljoprivrednik iz Kovačice dobila je 10 miliona dinara za kupovinu poljoprivrednih mašina među kojima su prikolica, rasturač stajnjaka, kolska vaga i adapter za kukuruz.Svoj potpis na ugovore stavili su i gradonačelnici ili predsednici opština, dajući tako podršku lokalne samouprave ovom projektu od nacionalne važnosti. Pored predstavnika ZZ Poljoprivrednik, potpisivanju je prisustvovala i pomoćnica predsednika opštine Kovačica, Marijana Meliš koja je u ime opštine potpisala sporazum o finansiranju kovačičke zadruge.
„Srbija je danas dobila 73 „fabrike pod otvorenim nebom“ koje će postati okosnica razvoja sela Srbije. Prvi put u istoriji načinjen je tako veliki korak za zadrugarstvo, zahvaljujuću vladi Aleksandra Vučića, koja je prepoznala problematiku i značaj ovog pitanja za čitavu naciju“ – izjavio je nakon potpisivanja ministar Krkobabić.
Novac, u ukupnom iznosu od 804 miliona dinara (685 miliona za stare i novoformirane i 119 miliona za složene zadruge), dobilo je 73 zadruge i to 14 stočarskih, 9 voćarskih, 12 ratarskih, 4 zadruge koje se bave proizvodnjom lekovitog bilja, 4 povrtarske, 7 pčelarskih i čak 21 zadruga kojima je delatnost viša faza prerade proizvoda.
Novac se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2018. godini.
Predsednik Akademijskog odbora za selo, ujedno i predsednik Komisije za dodelu bespovratnih sredstava, akademik Dragan Škorić rekao je da je danas istorijski dan za zadrugarstvo, kada je podsticajna sredstva dobio ovako veliki broj zadruga. On je istakao da je potrebno uključiti i institute, još više spojiti nauku i struku sa praksom, kako bi naše selo bilo konkurentno u proizvodnji i životnom standardu svakom evropskom selu.
Podsetimo, veoma važan partner u ovom poslu bile su i ostale lokalne samouprave kao ključni činilac za opstanak i obnovu sela. Dodeljena su bespovratna sredstva za rad 22 zadruge koje sada posluju novom snagom, ali pravi pokazatelj uspeha ovog projekta je broj od 319 novoformiranih zadruga u Republici Srbiji za godinu i po dana, dok se pre toga godišnje oko 100 zadruga gasilo.
Svečanom potpisivanju ugovora sa zadrugama prisustvovali su i predsednici Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, dr Miladin Ševarlić, prof. dr Zoran Keserović i drugi ugledni gosti.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30