Novi sportsko – turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU

Autor :  avg 02, 2019

Projekat „Uređenja i opremanja parka za bicikliste u sklopu Sportsko rekreativnog centra u Opovu“ je završen krajem jula i tim povodom Opovo su posetili članovi Biciklističkog kluba „Crvena Zvezda“. Bicikliste je dočekao predsednik opštine dr Zoran Tasić koji je sa biciklistima razmenio iskustva i saslušao njihove sugestije i istakao značaj biciklističkog sporta, rekreacije i aktivnog odmora u okviru turističke ponude Opštine Opovo, kao i izgradnju novih biciklističkih staza.


- Ono što je bio osnovni motiv jeste da sam dugo godina unazad, često viđao često biciklističke grupe koje su dolazile u Opštinu Opovo i njihov boravak je bio u parkovima, znači na klupama i obično su posećivali manifestacije koje su se tada održavale u kod nas. Osnovna ideja jeste da napravimo bajk park i pešačku biciklističku stazu da kad ovi ljudi dođu imaju uslove i da na neki način, biciklizam, kao jedna vrsta sporta i kao jedna vrsta turizma, postaje mnogo popularna u poslednje vreme. To bio osnovni motiv da u okviru turističke ponude ponudimo i biciklizam – odnosno infrastrukturu za bicikliste, kao jednu od osnovih činioca zbog čega bi želeli da svrate u našu opštinu. Tako smo izgradili bajk park koji se nalazi u samoj zoni sportsko – rekreativnog centra, gde će biciklisti koji posete Opštinu Opovo moći da se odmore, a sa druge strane imamo izgrađenu i pešačko-biciklističku stazu koja povezuje Opovo i Barandu, gde će biciklisti koji posete Opovo, odnosno našu opštinu, moći da dođu do Barande i posete ono što Baranda može da pruži, a trenutno je to najveći otvoreni filmski studio na Balkanu.Što se tiče samih planova koji su vezani isključivo za ovu vrstu sporta, u planu je kompletna rekonstrukcija puta izmedju zrenjaninskog puta i Opova, koja će u okviru rekonstrukcije puta imati i pešačko – biciklističku stazu, gde ćemo izgradnjom i ovakvog infrastrukturnog projekta, zaista, ono zbog čega sve ovo i radimo – a to je, isključivo promocija zdravog života, jednog novog vida rekreacije, da kažemo, a i profesionalnog bavljenja sportom – biciklizam biti u ponudi našim sugradjanima koji žive u opštini Opovo, izjavio je Tasić.

Projekat obuhvata izgradnju pet senika od drveta dimenzija 3,6×2,8 metara, pet bicikliklarnika i dva samoposlužna servisa za bicikle. Vrednost radova je 1.490.946 dinara, izvođač radova je JP „Mladost“ Opovo, a projekat je sa milion dinara sufinansiran sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam dok je ostatak sredstava finansiran iz opštinskog budžeta.

Direktor BK „Crvena Zvezda“ Petar Rokvić hvali ovakav odnos lokalne samouprave prema biciklizmu i ističe značaj bezbednosti biciklističkih staza i centara, posebno za one najmlađe.

- Činjenica je da što više ovakvih staza i što više ovakvih odnosa lokalnih samouprava prema biciklizmu i prema izgradnji biciklističkih staza mnogo poboljšava celokupnu situaciju. Mislim tu, pre svega, ne samo na nas sportiste bicikliste, nego uopšte na sve one koji voze bicikle. Od velikog je značaja da se što više staza radi, jer na taj način povećavamo bezbednost i sigurnost svih učesnika u saobraćaju, naravno, ne samo biciklista, ali posebno biciklista.Biciklizam je poznat kao sport gde se od mladih dana pocinje. Recimo, imamo takmičare 2011. godište. To je 7-8 godina! Sada vi zamislite da neko treba da pusti dete u saobraćaj. To je jako opasno i zato nam je posebno drago da se grade ovakvi centri, da se grade ovakve lokacije gde deca mogu da nauče prve, početne korake u vožnji bicikla i onda kasnije da se uključe u saobraćaj. Samim tim, posle izvesnog broja godina će biti, siguran sam, jedni od boljih učesnika u saobraćaju, jer su od malih nogu sami u saobraćaju, smatra Rokvić.

Član biciklističkog kluba Crvena Zvezda Lazar Stekić takođe ističe značaj biciklističkih staza kojih inače nema puno van gradskIh područja.

- To dosta znači nama biciklistima. Svako otvaranje staze nama znači, jer vozači nemaju poštovanja prema nama sportistima i biciklistima, tako da to, naravno, znači svim biciklistima u Srbiji. Nemamo dovoljno staza ali, ipak, imamo nešto što je dovoljno za treniranje. Bilo bi bolje da ih ima još više, ali, ovo je do sada dovoljno koliko imamo, rekao nam je Stekić.

Projekat izgradnje bajk parka u Opovu samo je nastavak projekta izgradnje pešačko – biciklističke staze Opovo – Baranda. Ovim projektom Opština Opovo se približava evropskim standardima jer značajno je napomenuti da je naša opština jedina u južnom Banatu koja ima biciklističku stazu van gradskog područja.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Avgust 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31