Mali Holivud, filmsko selo Baranda

Autor :  jul 27, 2019

Filmski potencijali naših gradova i sela poslednjih godina postali su prepoznatljivi po filmskom selu Baranda u kome su snimane naše najbolje serije.Meštani su zadovoljni, jer im je drago što je zahvaljujući snimljenim serijama i filmovima za njihovo selo čuo čitav svet, ali i što imaju i koristi od filmske industrije.


Od svega veliku korist već ima i lokalna samouprava, jer zahvaljujući filmskom selu počele su da pristižu i prve grupe turista iz inostranstva koje žele da vide gde se snimaju poznati filmovi i serije.

- Očekujem da će producentske kuće i Barandu prepoznati kao ozbinjan filmski studio nakon mapiranja Beograda i okoline na svetskoj karti destinacija, gde se snimaju reklame i filmovi“, rekao je Zoran Tasić, predsednik opštine Opovo.

Baranda ima dugu filmsku tradiciju, jer su se ovde još pre 50 godina snimali legendarni filmovi.

- Bila je to Tvrđava samograd, Sulejman veličanstveni i Rimske device, a posle je sniman i Hemingvej i bilo je dosta naših dedova koji su učestvovali u tim filmovima i tradicija postoji i možda vratimo to vreme kada su Barandu zvali ‘mali Holivud' i ko zna možda jednog dana postane i malo veći Holivud, rekao je producent Goran Bjelogrlić. 

I Niš ima svoje adute koji mogu privući inostrane producente poznatih filmskih kuća.

- Imamo dosta zanimljivih lokaliteta i u neposrednoj blizini Niša i svojevremeno su rađeni i neki sajtovi sa lokacijama u čitavoj jugoistočnoj Srbiji, gde su između ostalog nalaze i neke lokacije u blizini grada od Kameničkog visa, preko Sićevačke klisure. Tu je bilo planirano snimanje filma Pomahnitali voz, još dok je Akira Kurosava radio na tom filmu, ističe Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra.

I mnogi drugi gradovi se nadaju da će baš njihova arhitektura privući svetske filmadžije da dođu i da u svojim novim filmovima, serijama ili reklami ovekoveče neku ulicu ili građevinu po kojoj će postati prepoznatljivi, a kasnije i privlačni turistima koji će želeti i da ih posete.

izvor:rts.rs

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Avgust 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31