Deveti Etno bazar „Omoljačka cipovka“ biće održan u sredu, 9. avgusta, od 18 časova, na platou ispred Doma kulture u Omoljici.
Ova manifestacija organizuje se u cilju očuvanja tradicije pripremanja banatskog hleba.
Cipovka je običan hleb, za svakodnevnu upotrebu, koji se pravi samo u Vojvodini i nigde više u svetu. Ima istoriju dugu više od 300 godina.
Za razliku od današnjih vekni, cipovka je bivala teška od 3 do 5kg, a negde je pravljena i do 12kg. Njegov miris, karameliziranu koricu i kiselkast ukus dobro pamte generacije koje su odrastale pre nego što je pekarska industrija uzela primat i istisnula iz upotrebe taj “beli hleb” koji se isključivo ručno mesi i peče u takozvanim turskim pećima.
Organizator je udruženje žena „Omoljčanke“ iz Omoljice, udruženje za negovanje tradicionalnih načina izrade rukotvorina, očuvanje starih zanata, kulturne zaostavštine i razvijanje seoskog turizma.