Obavezne mere po otvaranju ugostiteljskih objekata, najavljene za 4. maj, mnogim kafedžijama delimično će otežati rad. Biće potrebne mnogo veće mere zaštite i kontrola njihove primene. Najkomplikovanije će biti vlasnicima sala za proslave, zbog ograničavanja broja ljudi u prostorijama.
Gosti će morati da prođu kroz vlažnu ili suvu podnu dezobarijeru. Dezobarijere moraju da se postave na sve ulaze. U zatvorenom prostoru, na jednog gosta idu tri i po metra kvadratna i jedno sedeće mesto, dok na otvorenom treba da bude dva i po metra.
Na mestu predviđenom za goste, potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku, sve na bazi alkohola. U toaletima poželjno je da stoje beskontaktni dozer za ruke i ubrusi. S obzirom na to da gosti dolaze u restorane i kafiće da piju i jedu, neće biti u obavezi da nose maske i rukavice. Pri ulasku će morati da se dezinfikuju.
Pravila postoje i za same ugostitelje i njihove zaposlene. Svi oni koji su u servisnom i proizvodnom delu moraju da imaju zaštitne maske i rukavice, da dezinfikuju obuću, a radnici u servisnom delu uniforme će morati svakodnevno da peru na 90 stepeni i da ih peglaju.