Fabrika pečuraka u Kovinu „Delta Danjub“ izvozi šampinjone u Rusiju i Holandiju, a zbog velike tražnje, šire pogon i prave novu halu.
Hala koju pravi ova kompanija zauzimaće čitav hektar i biće najveća u Srbiji. Izgradnjom novog pogona fabrika će uposliti još radnika.
Novi veliki magacinu će biti klimatizovan, a generalni direktor „Delta Danjuba“ Indijac Sunil Mamgain ističe da su klime stigle iz Holandije i da će novi pogon biti u potpunosti automatizovan, moderno opremljen, s računarima. Paneli su stigli iz Italije, iako su kupljeni od srpske firme.
Fabrika gaji samo šampinjone i dnevno proizvedi šest tona za izvoz. U okviru objekta su mašine za sečenje, te se šampinjoni, celi, sečeni na četvrtine ili na tanke komade stavljaju u hladnjaču, gde se zamrzavaju na temperaturi od minus 22 stepena, odakle se šalju na željena odredišta – Rusija, Holandija, pa i Nemačka.
Sunil Mamgain ističe da, kada prošire pogon, praviće 14 tona dnevno.
- Zaposlićemo još radnika, ali ne mnogo jer će veći deo posla raditi mašine“ tvrdi Mamgain, koji napominje da će nova hala biti gotova do kraja godine i biće najveća natkrivena konstrukcija u Srbiji, na šta je ponosan – više od jednog hektara pod jednim krovom, zapravo 12.000 kvadrata.
Investicija je vredna 4,5 miliona evra jer je izuzetno teško imati određenu temperaturu u tako velikom prostoru, te su, osim same izgradnje, rashladni uređaji bili izuzetno skupi.
„Novi objekat je masivan i u njemu će se gajiti samo pečurke, dok će zamrzavanje biti rađeno u starom objektu“ priča Mamgain, i pojašnjava da je pečurkama potrebna određena temperatura za rast i ona nikako ne može biti ista.
„Obišao sam celu zemlju, ali odlučio sam se za gradnju fabrike baš u Kovinu zato što je proizvodnja komposta u neposrednoj blizini, a on je nužan za rast pečuraka“, ističe on, i dodaje da je posao s pečurkama prljav zbog mnogo zemlje i đubreta i ukoliko čovek ne može da se isprlja, nije stvoren za taj posao.