Počinje Belocrkvanski karneval

Autor :  jun 21, 2019

Najznačajnija turistička manifestacija opštine Bela Crkva – Belocrkvanski karneval počinje u ponedeljak, 24. juna, svečanim otvaranjem na platou ispred Narodne biblioteke i trajaće sve do nedelje 30. juna

Karneval u Beloj Crkvi je karneval sa najdužom tradicijom u Srbiji. Po podacima lokalnog hroničara Živana Ištvanića, istorija seže do 1828. godine, a nastao je po ugledu na čuveni karneval u Kelnu. Prvobitni karnevali u Beloj Crkvi održavali su se u zimskim mesecima kao fašing karnevali. Tokom vremena karneval se menjao, razvijao, prešao u letnji period, menjao je ime, ali ono što je od početka do danas specifičnost, jesu alegorijska kolica, odnosno pokretne instalacije – eksponati.

U ovogodišnjem programu imaćemo više koncerata, izložbi i književnih večeri u toku karnevalske nedelje, a udarni dani biće za vikend. U petak će biti održan Dečiji karneval, izbor za Mis klincezu i klinca, a najmlađe će zabavljati popularni Haos animatori iz Novog Sada. Iste večeri je velika salsa žurka na otvorenom dok će u bašti Centra za kulturu biti održan „Jungle“ festival na kojem će nastupiti aktuelni reper pod umetničkim imenom „Klinac“. Za sve ljubitelje dobre narodne pesme na Glavnoj bini u Centru grada nastupiće Biljana Jeftić i Ljuba Lukić.

Subota je rezervisana za međunarodnu karnevalsku povorku, u kojoj će biti 12 alegorijskih kola  i više od 20 karnevalskih grupa, kako onih domaćih, tako i inostranih iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije,  Crne Gore kao i pobednička maska Venecijanskog karnevala.  Veliki vatromet nas očekuje u 22 časa, a nakon toga koncert „OK benda“.Tokom petka i subote na Vračevgajskom jezeru će trajati Karnevaska moto-žurka, a karneval ćemo zatvoriti u nedelju 30. juna.

Poslednjeg dana, na Glavnom belocrkvanskom jezeru održaće se karnevalski kotlić, u gradskom parku takmičenje u sportskom obaranju ruku, a u večernjim satima u Muzičkom paviljonu očekuje nas Jazz koncert kvinteta Iva Paunović i Nikola Cvetkov.Pokrovitelji ovogodišnjeg karnevala su Opština Bela Crkva i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Opština Bela Crkva je član Federacije evropskih karnevalskih gradova, tako da se ove godine očekuje i veliki broj gostiju iz drugih gradova – članova Federacije.Tradicija Belocrkvanskog karnevala je duga i svake godine iznova u njoj trebamo uživati, a organizatori poručuju – budi i ti deo karnevala, dobrodošli na Belocrkvanski karneval 2019.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jul 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31