Bijenale dečijeg umetničkog stvaralaštva: BARANĐANIMA NAGRADA U KATEGORIJI „MUZIČKA KUTIJA“

Autor :  jun 17, 2019

BUDI festival je međunarodnog karaktera i kroz mnoštvo raznih umetničkih kategorija (stvaralaštva)  omogućava deci do 15 godina da iskažu svoje talente. Glavni ciljevi svakog BUDI-ja su približavanje umetnosti i kulture deci, prevazilaženje barijera staromodnih institucija, podsticanje kreativnosti i razvijanje talenata kod dece u raznim podsticajnim vidovima kreativnosti, kao i upoznavanje dece sa drugim kulturama i pružanje podrške inkluziji marginalizovanih grupa

Ovogodišnji naziv  8. po redu BUDI-ja je „ Ono što te čini srećnim!“ dok je gost-domaćin Ambasada Izraela. Deca se u Izraelu odgajaju da  budu samostalna i da sama biraju aktivnosti i način kako će organizovati prema afinitetima svoje  vreme. Izraelci veruju da je deci neophodna sloboda kako bi razvili svoje veštine, iz tog razloga uzimajući u obzir ove interesantne ideje, stvorena je nova tema za novi međunarodni bijenale. Deca su mogla da učestvuju u konkursu kroz razne umetničke i inspirativne teme-vizuelne (maketa, model, ilustracija, crtež, strip, slika,…) pozorište, film, muzika, ekologija, …

Rezultat BUDI-ja jeste gotovo neočekivano bogata dečja umetnička produkcija u najraznovrsnijim oblicima izražavanja. Time je postignut osnovni cilj „dečjeg” – pridavanje veća ozbiljnosti i značaja umetničkom izražavanju dece, kao omogućavanje uslova u kojima će moći da integrišu svoju maštu i istraže mogućnosti svog stvaralaštva. Pored toga, najmlađim posetiocima nudi se i bogat program gostovanja dečjih predstava, filmova, koncerata. Mnoštvo disciplina, zajednički projekti, međunarodna saradnja i druženje, glavne su odlike ovog događaja.

Đaci III-3 iz Barande učiteljice Nade Kljajić su na ovom festivalu učestvovali u kategoriji „Muzička kutija“ i osvojili nagradu za najbolju autorsku pesmu, pod nazivom „Drugarska pesma“.  Na ovom konkursu učestvovalo je 1782 rada individualnog i grupnog karaktera iz skoro svih zemalja  neposrednog okruženja a i šire.

Do sada su se učenici učiteljice Nade Kljajić „oprobali“ u raznim  kreativnim i školskim aktivnostima i imali lep i zapažen rezultat, u lokalu, okrugu, državi i inostranstvu . Komponovanje dečije pesme je bio potpuno nov izazov za male đake. Reči pesme su nastale na časovima srpskog jezika, dok je osmišljavanje melodije postao kasnije očekivani nastavak stvaralaštva na časovima muzičke kulture. Svaka aktivnost je bila prožeta igrom, maštom i stvaralaštvom.

Zabavni video-spot  „Drugarske pesme“ je zatim snimljen u školi tj. školskom dvorištu u Barandi, uz stručnu pratnju nastavnika muzičke kulture Marijanu Dorela. Ceo proces nastanka ove pesme, kao dela nastavnog kreativnog rada sa đacima, će biti prikazan na 33.stručnom Saboru učitelja 16.juna 2019. godine u Beogradu.

Međunarodna nagrada je po programu festivala 8.BUDI-ja  svečano uručena  đacima III-3 odeljenja 7. juna u Pančevu.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jul 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31