Žikina šarenica i Karavan naive napunili kovačičko šetalište

Autor :  okt 08, 2018

Tokom vetrovitog, ali sunčanog vikenda za nama, Kovačica je bila centar dešavanja u opštini. Za subotu je bilo planirano uživo emitovanje Žikine šarenice u Kovačici, a potom je otvoren i drugi po redu Karavan naivne umetnosti. 

Sa trga su se šarenile najlepše narodne nošnje kulturno-umetničkih društava sa teritorije opštine Kovačica, pevalo se na slovačkom i srpskom, a čuo se i zvuk instrumenta  sa bečkih dvorova – citre. Muzički gost Kovačice i Žikine šarenice bio je Željko Samardžić koji je animirao dodatno publiku i nije odoleo da čak i zaigra sa jednom lepom damom iz Crepaje.
Karavan naivne umetnosti je ove godine krenuo kako je planirano i prethodne, iz Kovačice, prestonice naivne umetnosti. Otvoren je u podne, a pristunima su se obratili direktorka Galerije naivne umetnosti, Ana Barca, Olga Odanović, akademska pozorišna i televizijska glumica i idejni tvorac Karavana, predsednik opštine Milan Garašević.
Ana Barca je predstavila ideju karavana – promovisanje umetnosti naive širom naše zemllje, Ogla je govorila o umetnosti na području Kovačice kao sastavnom delu identiteta našeg naroda, a predsednik opštine Milan Garašević je izrazio želju i nadu da će Karavan sledeće godine preći granice naše zemlje i gostovati u insotranstvu.
Postavka će biti u Kovačici do 12. oktobra, kada kreće za Beograd, zatim Vršac i Niš.
Na otvaranju je nastupio i Folklorni ansambl Osnovne škole Kovačica sa spletom slovačkih narodnih igara. Mališani su prisutnima izmamili osmeh na lice i podsetili ih nekadašnjih dečjih igara koje su krasile detinjstvo naših starih.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jul 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31