Nova imena ulica u Pančevu

Autor :  sep 12, 2017

Mučenička ulica u centru Pančeva ubuduće će nositi naziv Miladina Popovića, dok će Ulica Matije Gupca u Margiti nositi naziv Dragutina Ilkića Birte, a Park u Vojlovici dobio je ime "Park reformacije", usvojeno je na današnjoj sednici Gradskog veća.

Na predlog Komisije za podizanje spomenika i određivanje naziva ulica i trgova Skupštine grada Pančeva prihvaćena je Inicijativa Istorijskog arhiva Pančevo da se jedna ulica u ovom gradu imenuje po književniku Dragutinu Ilkiću Birti. Odlučeno je da se preimenuje Ulica Matije Gupca u Margiti, na teritoriji MZ Gornji grad i ubuduće će nositi naziv Dragutin Ilkić Birta.

Gradsko veće i Komisija prihvatili su i Inicijativu Udruženja sportista i ljubitelja sporta Srpska Sparta Pančevo da Miladin Popović dobije ulicu, tako da će ubuduće Ulica Mučenička na teritoriji MZ Centar nositi naziv Miladina Popovića.

Park na teritoriji Vojlovice koji je bio u sastavu Trga 12. Vojvođanske brigade dobiće ime Park reformacije. Nemanja Rotar, predsednik Komisije za podizanje spomenika i određivanje naziva ulica i trgova rekao je da je inicijativa za davanje nazivu parku potekla od Reformatorske hrišćanske crkve i Slovačke evanglističke crkve u Srbiji jer su želeli da park koji pripada obema crkvam dobije naziv povodom 500 godina od reformacije – “Park reformacije”.

- U javnosti su kružile netačne informacije da želimo da promenimo naziv ulice Trga 12. Vojvođanske brigade, a zapravo je park do sada bio bez imena i obe crkve su izrazile želju da zajednički park dobije naziv. Druge dve inicijative odnose se na davanje naziva ulica po ljudima koji su nedvosmisleno zadužili ovaj grad svojim delovanjem u njemu. Dragutin Ilkić Birta je uspešan pančevački književnik koji je dobio dva velika priznanja u staroj Jugoslaviji. Reč je o romanima “Siroti krivci” i “Pohod” koji su dobili značajne nagrade i doživeli nekoliko izdanja. Miladin Popović je bio sportista rvač, humanista, dobitnik velikog broja domaćih i međunarodnih priznanja. Komisija je usvojila ove dve inicijative tako što smo odlučili da promenimo nazive u dve postojeće ulice, obrazložio je Rotar.

On je istakao da komisija ne menja često imena ulica i trgova, da je centar grada dosta promenjen i da kad želite da po nekom zaslužnom građaninu nazovete ulicu nemate gde, ali da su u ovom slučaju pronašli dve ulice u kojima su mogli da zamene nazive.

- Svesni smo da to sobom povlači određene administrativne probleme za građane, ali naglašavam da ljudi ne moraju odmah da menjaju dokumenta kad se promeni naziv ulice, već tek kad ta dokumenta isteknu, zaključio je Nemanja Rotar.

O ovim Odlukama izjašnjavaće se i odbornici Skupštine grada Pančeva na narednoj sednici.

Izvor: pancevo.mojkraj.rs

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30