Ambrozija – najzastupljeniji alergen u avgustu

Autor :  avg 27, 2019

Alergije su bolest savremenog doba i pogađaju sve starosne grupe. U Srbiji, broj osetljivih na različite alergene, naročito na ambroziju, je u porastu. Treba razlikovati prehladu od alergije, jer su simptomi slični.


Na pojavu alergije, u velikoj meri, utiče nasledni faktor. Često, osoba u neko doba života postane alergična, a faktori koji utiču na to su: virusne infekcije, aerozagađenja i duvanski dim. Pad imunog sistema „glavni je krivac“ alergijskih oboljenja.

U ovo doba godine najzastupljeniji alergeni su poleni trava i korova, odnosno abrozija. Ona je jednogodišnja korovska biljka koja može da proizvede do milijardu čestica polena. Sredinom avgusta je u svom punom cvatu, kada je broj alergijskih reakcija povećan. Iako su alergeni oko nas, zaštita je moguća. Doktorka Slavica Đurica, alergolog, istakla je da je prevencija najbitnija.

Postoji ukrštena reakcija između ambrozije, polena korova i nekih namirnica. Zbog toga bi alergični na ambroziju trebalo da vode računa prilikom konzumiranja tih namirnica. Nabroj ih u offu. Ambrozija je otporna biljka, počinje da raste u aprilu, cveta od kraja jula, a ponekad je čak ima do prvih mrazeva. Zadaje velike tegobe onima koji su osetljivi na njen polen, zbog toga ne smemo zanemariti simptome alergije i moramo se javiti lekaru čim se pojave.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30