Brže do lekara, manje gužve

Autor :  avg 01, 2019

Početkom jula u Domu zdravlja počeli su da rade još jedan pedijatar i ginekolog. Ovo "pojačanje" smanjiće gužve i pacijentima omogućiti da brže i lakše dolazi na pregled kod izabranog pedijatra i ginekologa. Zahvaljući projektu Ministarstva zdravlja uskoro će lakše i brže na preventivne preglede i mamografiju za rano otkrivanje raka dojke u pančevačkom Domu zdravlja. 


Zbog odlaska pedijatra u penziju i u druge zdravstvene ustanove u Domu zdravlja je u jednom trenutku bio manji broj pedijatara.Jedan od razloga,  jer ranijih godina lekarima nije bilo omogućeno da odlaze na specijalizacije za koje je potrebno nekoliko godina školovanja. Tokom jula  u Službu za  zdravstvenu  zatitu dece Doma zdravlja zaposlen je pedijatar.

– Dobili smo još dvoje specijalista jednog pedijatra i jednog ginekologa, na taj način smo smanjili gužvu, a poboljšanje će biti i kada se vrate kolege sa specijalizacije. Uglavnom su specijalizacije između tri  i pet  godina  i kolega prvi pedijatar doćiće sledeće godine. Bio je jedan vakum u zadnjih petnaesetak godina, jer se lekari nisu upućivali na specijalizacije i kada su se stekli uslovi prvi pedijatar dolazi sledeće godine, kaže dr Stojan Višekruna direktor Doma zdravlja

Sredinom jula u Dispanzeru za žene radi još jedan ginekolog i uz pomoć direktora Stojana Višekrune pacijentkinje kraće čekaju.Takođe će ubuduće biti više prostora za preventivne i skrining preglede.

– Moji sardnici gledaju  da se maksimalno okrenu preventivi, a ne kurativi jer je to budućnost medicine. Na vreme da se bolest otkrije i zato konkurišemo kod Ministarstva zdravlja kako bi unapredili preventivne preglede što se tiče dojke , obuhvat će nam biti mnogo veći .

Projekat,u toku jučerašnjeg dana  smo predali sva dokumenta i nadam se da ćemo u najskorije vreme imati odobrena sredstva i da ćemo naparviti skok u odnosu na ranije mamografije, ističe Višekruna.

Trenutno u Domu zdravlja radi 11 pedijatra i 5 ginekologa.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Avgust 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31